От Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават че лавинната опасност в момента е трета степен от пет възможни. Защо според спасителите именно трета степен е най-опасната, обяснява Виктория Бояджиева.

Спасителите са категорични - най-много инциденти стават при 3-а степен на опасност от лавини, наричана още "значителна". Причината е, че хората подценяват степента.

Емил Нешев - директор на "Планинска спасителна служба" към БЧК: Съществуват реални рискове от падане на лавини и то предизвикани от хората. Държа да подчертая - предизвикани от хората. Докато 4-а и 5-а степен на практика е почти изцяло спонтанни падания на лавини
Трагичен инцидент в Пирин: Двама сноубордисти загинаха при падане на лавина

Трагичен инцидент в Пирин: Двама сноубордисти загинаха при падане на лавина

Трагичен инцидент в Пирин беляза деня. Двама души загинаха, след като ги затрупа лавина. Инцидентът стана днес преди обяд в опасните улеи в планината...

При последните две степени се затварят ски курортите и се отцепват цели участъци. У нас 3-ата степен се дължи най-вече на обилните снеговалежи.

Емил Нешев - директор на "Планинска спасителна служба" към БЧК: Обилни в рамките на 30 сантиметра приблизително. По-лошото е, че повечето снеговалежи всъщност бяха по време на силни ветрове, които създават и образуват така наречените снежни дъски, които са най-големият проблем в зимната планина.

От спасителната служба на Български червен кръст предупреждават, че първият ден след снеговалеж е най-опасен и отново препоръчват да не се кара извън обозначените писти.

Освен това планината изисква задължителна екипировка. Част от нея включва лавинен уред, сонда и лопата.

ПСС: Индивидуална лавинна екипировка в планината е много важна

ПСС: Индивидуална лавинна екипировка в планината е много важна

В последните години личната и индивидуална лавинна екипировка, с която в света е прието да се ходи, у нас навлиза все повече и повече. Това каза в сту...

Сред най-важните съвети на спасителите е да се инфорираме добре преди да се качим на високо и да караме само по обозначените писти. Да гледаме времето по новините и да проверяваме сайта на планинската спасителна служба.

Емил Нешев - директор на "Планинска спасителна служба" към БЧК: Промените в снежната покривка са ежечасни.

Инцидентите в планините се случват заради два основни фактора - подценяване на условията в планината и надценяване на собствени възможности.

Това се отнася най-вече за търсачите на силни усещания. Затова най-важното, което трябвало да имаме в планината е разум.

Лошото време в Европа продължава

Лошото време в Европа продължава

Усложнената зимна обстановка в Европа продължава. От откъснато село в Бавария, инцидент с влак в Босна и Херцеговина, до евакуация на хора и лемури в...