НОВИНИ

Планинският курорт Добринище става все по-популярна туристическа дестинация

10 процента повече туристи са избрали да почиват тази зима в планинския курорт Добринище в сравнение с миналата зима. Малкото градче е предпочитано заради по-ниските цени, по-евтините лифт карти и минералната вода. Основните туристи в курорта са българи - семейства с деца.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград М. Медарова, Ел. Чимева
08:53, 04.03.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Курортът е пълен сега през тези почивни дни около националния празник. Повечето от гостите са българи, но има македонски, гръцки и турски туристи. По данни на кметството, легловата база през цялата година е заета около 70 процента, някои от хотелите през лятото посрещат групи от деца на така наречените зелени училища.


Легловата база в курорта Добринище е за близо 3 хиляди души. Тук вече има 100 къщи за гости и 4 по-големи хотела. Туристите са резервирали почивките си още преди началото на зимния сезон, а семейните къщи за гости са предпочитани. Здравко и Жулиета са в бранша от 20 години.

Здравко Галчов: Гостите идват, познаваме се с повечето от тях, харесва им тука, има два комплекса, където има СПА-процедури, ползват и ските горе, пистите се обработват добре, пътят е перфектно почистен винаги.

Хотелиерите предлагат предимно местни гозби с домашни продукти.

Жулиета: Добринишки храни - капама, чумлек, катино мезе, за закуски например, правя баници, мекици по принцип, кой каквото си пожелае... и хората остават доволни, защото са като в домашна обстановка.

Петя и Драгомир от Бургас са избрали да почиват в Добринище и признават, че така се спасяват от шумния град, макар и за малко.

Петя Павлова: Ами дойдохме да караме ски по принцип, заради това идваме и сме с малко дете, избрахме Добринище по-тихо, спокойно място.
Драгомир Казаков: Свеж въздух, естествено за малкия това е много добре, преди две три години пак идвахме хареса ни и затова пак решихме да дойдем.

Развитието на семейния туризъм е приоритет за планинското градче.

Катан Галчев - кмет на Добринище: Нашата цел е да развиваме основно семейния туризъм, защото в него така се включват повече хората от Добринище и това е хубавото.

Нощувка със закуска в къща за гости на човек е 25 лева. В по-големите хотели със СПА-процедури и минерална вода офертата за 4 дни със закуски и вечери е около 260 лева.

Елена Шумарева: Групите, които са над 10 човека, независимо дали са семейства или група, която е дошла просто да се забавлява, предлагаме около 10 процента отстъпка.

Лифт картата за ден е 32 лева. В 4-дневните пакети на хотелиерите цената излиза наполовина. От Добринище се стига до хижа Безбог, Попово езеро, близо е и курорта Огняново.


Още от сега са започнали резервациите за почивка за Великденските празници, дори за Гергьовден. В планинския курорт на тези празници се представят и местните традиции, а много от туристите, които вече са идвали не пропускат да си запазят места в къщите за гости като така стават част от празниците на градчето. Тук се надяват снегът да се задържи, за да има още повече туристи през зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гвардейските ученически отряди възпитават младите на любов към отечеството
Гвардейските ученически отряди възпитават младите на любов към отечеството
Българите в Шотландия честваха националния празник
Българите в Шотландия честваха националния празник