НОВИНИ

Планират протести за лечението на деца с онкозаболявания

Процедурата, по която се отпускат неразрешени за употреба у нас онколекарства за болни от рак деца, ще бъде улеснена. Това стана ясно след среща на родители на деца с онкохематологични заболявания в здравното министерство. Родителите не се отказват от протеста, обявен утре пред министерството.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:32, 10.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Родителите настояват за трайно решение - да се гарантира адекватно, навременно и качествено лечение на всички деца с онкохематологични заболявания. Според тях сега процедурата е тромава и забавя лечението им. На срещата днес са получили уверение, че до края на месеца нормативната уредба ще бъде променена.

Маргарита Борисова - председател на Управителния съвет на сдружението: Ще бъде облекчена процедурата по отпускане на неразрешените лекарства, родителите няма да имат ангажименти с каквито и да е документи.

Сред исканията на родителите е да бъде намерен механизъм за осигуряване на всички необходими лекарства за трите клиники, в които се лекуват онкоболни деца у нас.

От здравно министерство заявиха за "По света и у нас", че се работи за намаляване на обема документи, които трябва да се подават.

Проф. д-р Добрин Константинов - началник на Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоана": В много съкратени срокове ще се взимат решения за реимбурсация на съответните вече употребени лекарства.

Междувременно стана ясно, че родители на починало болно дете са осъдили здравното министерство и Касата заради отказано лечение в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фон дер Лайен се срещна с евродепутатите в Брюксел
Фон дер Лайен се срещна с евродепутатите в Брюксел
Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев
Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев