НОВИНИ

Плановете за удар на Пхенян срещу Гуам остават на хартия

Лидерът на Северна Корея отлага решението за удар срещу американския остров Гуам в Тихия океан, за да наблюдава действията на Съединените щати, обяви официалната информационна агенция в страната. Китай призова всички намесени страни да гасят пламъците, а не да наливат масло в огъня на конфликта.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:28, 15.08.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Засега плановете на Пхенян да изстреля ракети срещу американския остров Гуам остават само на хартия. Това стана ясно от снимките, разпространени от севернокорейската информационна агенция. Висши военни са представили на лидера Ким чен - ун плановете, а както се вижда от снимките - той внимателно разглежда карта, на която с линия е показано разстроянието до остров Гуам.

Лидерът ще изчака с удара, за да види какво ще е поведението на Вашингтон - или както пишат севернокорейските медии - какво ще направят "глупавите янки". Миналата седмица Пхенян обяви, че плановете за удар с 4 ракети на север, юг, изток и запад от острова ще са готови до средата на август. Сега обаче те остават на пауза.

На юг от 38-ия паралел - южнокорейците празнуваха 72-та годишнина от освобождението от японска окупация с капитулацията на Япония във Втората световна война - един от малкото общо празници със Северна Корея.

Президентът на страната заяви, че най- важното е мирът да бъде запазен.

Мун Дже-ин, президент на Република Корея: "Правителството хвърля всичките си сили за това да предотврати войната на всяка цена."

Според анализатори, за момента изглежда, че има отдалечаване от заплашителната реторика на ръба на войната, но съседите на Северна Корея остават в състояние на крайно повишено внимание.

Преди това от Вашингтон дойде посланието, че САЩ не целят смяна на режима в Пхенян или ускоряване на процеса за обединение на разделения полуостров. В това увериха министърът на отбраната Матис и държавният секретар Тилърсън. в обща статия те настояха Китай да упражни своето влияние върху Пхенян, ако иска да има по - активна роля за стабилността на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат за продажба АЕЦ Белене от януари следващата година
Пускат за продажба АЕЦ "Белене" от януари следващата година
Над 90 пожара бушуват в Гърция, има риск от нови огнища
Над 90 пожара бушуват в Гърция, има риск от нови огнища