НОВИНИ

Планът "Тръмп" за първите 100 дни в Белия дом

Съединените щати ще се изтеглят от Транстихоокеанското партньорство - това ще бъде една от първите задачи на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Във видеообръщание той очерта план за действие в първите 100 дни след встъпването си в длъжност. Въпреки че до голяма степен задачите повтарят обещанията от предизборната кампания на Тръмп, думите му отново предизвикаха смут.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:55, 22.11.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: По отношение на търговията - ще издам заповед с намерение за оттегляне от Транстихоокеанското партньорство, което е потенциална катастрофа за нашата страна. Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя.

Това беше първата задача, която си постави Доналд Тръмп след като встъпи в длъжност през януари догодина. На практика това ще сложи край на Транстихоокеанското партньорство и на 7 годишните усилия на 12 държави. Споразумението цели задълбочаване на икономическите връзки, намаляване на митническите тарифи, насърчаване на търговията.

За региона, а и в световен мащаб, обединението е от голямо значение, защото блокът от 12-те държави на практика държи 40% от световната икономика и търговия. Документът предвижда въвеждането на общи стандарти и регулации в редица области - като опазване на околната среда, правата на трудещите се, интелектуалната собственост. Тръмп се обяви против Транстихоокеанското партньорство, горещо защитавано от Барак Обама, още по време на кампанията си, но така и не влезе в детайли какво точно не одобрява. Независимият анализатор Дарън Синдън изрази надежда, че Тръмп по-скоро ще се опита да предоговори условия, по подходящи за Съединените щати.

Дарън Синдън, независим пазарен анализатор: "Същинският проблем би бил, ако той наистина изтегли страната, това вероятно ще означава край на цялата сделка. Абе каза днес, че без Щатите, споразумението е мъртво, така че да се надяваме, че Тръмп ще се опита да бъде по-конструктивен когато вече заеме президентския пост, и че казаното днес е само предупредителен изстрел."

Без участието на САЩ Транстихоокеанското партньорство се обезсмислено, каза японският премиер Шиндзо Абе. Явно по време на срещата си с Тръмп преди дни не е успял да го убеди, че спогодбата си струва. Ако Тръмп изпълни обещанието си, големият победител вероятно ще се окаже Китай, смятат анализатори. Пекин предлага алтернативата, наречена Регионално всеобхватно икономическо партньорство - много по-традиционно търговско споразумение, което залага на намаляване на мита, но не и на общи пазарни регулации и стандарти.

Във видеобръщението Тръмп заяви още, че ще издаде указ за отмяна на много държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми. Той се ангажира със създаването на план за защита на значими инфраструктурни обекти от кибератаки, предвижда промени и в енергетиката, свързани шистовия газ, петрол и въглищата. В изявлението му обаче не беше казано нищо за Обамакеър и за строеж на стена по границата с Мексико - основните обещания на Тръмп по време на кампанията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консултациите с ДПС и Реформаторския блок при президента Плевнелиев
Консултациите с ДПС и Реформаторския блок при президента Плевнелиев
Вредни ли са ваксините Еувакс ?
Вредни ли са ваксините "Еувакс" ?