Край на досадното редене пред банкови гишета, за да си платим данъците и осигуровките. Нова услуга на НАП ни дава възможност да се издължим към фиска с кредитни или дебитни карти.

Компютър, интернет и персонален код, издаден от НАП, са напълно достатъчни, за да си платим данъците от вкъщи, с банкова карта, чрез виртуален ПОС терминал. Приложението вече е достъпно на сайта на приходната агенция.

Росен Бъчваров - говорител на НАП: Избира се задължението, след като човек се идентифицира със своя персонален идентификационен код. Въвеждат се личните данни. По скоро данните от дебитната или кредитна карта. И това е. Плащането отнема буквално секунди.

От НАП предлагат алтернатива за онези, които все още не се доверяват на интернет за плащане на задълженията към фиска.

Чрез ПОС терминалът във всяко поделение на приходната агенция всеки данъкоплатец може да извърши безкасово плащане на своите дължими данъци. Единственото изискване е да удостоверим с ЕГН своята самоличност.

Все повече българи предпочитат да плащат дължимите данъци безкасово, поради тази причина и централен офис на приходната агенция в столицата, в разгара на данъчната кампания, е полупразен.

От НАП уточняват, че при разплащанията с карти не се начисляват банкови такси.

До момента от двете нови услуги на НАП за картово плащане на данъците са се възползвали близо 800 души, които са превели към бюджета над 80 000 лв.

От НАП напомнят, че крайният срок за плащане на данъците върху доходите е до края на април.