НОВИНИ

26 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в ЕС всяка година

Едва 30 процента от тях се събират, преработват и използват повторно. В началото на годината Брюксел обяви война на пластмасовите отпадъци, а през май предложи директива за намаляването на вредното им въздействие им върху околната среща. Първите конкретни стъпки са забрана на използването на пластмаса в няколко продукта за еднократна употреба - клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркали и пръчки за балони.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:06, 18.10.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Ако директивата бъде одобрена от ЕП и Съвета, държавите членки ще трябва да намалят използването на пластмасови съдове за хранителни продукти и пластмасови чаши. Производителите трябва сами да покриват част разходите за преработването на опаковките от чипс и бомбони, цигарени фасове, мокри кърпички и пластмасови торбички.

Брюксел въвежда и изисквания за етикиране за определени продукти като дамските превръзки, например. Етикетите трябва да съдържат информация как да бъдат изхвърляни отпадъците, какви са отрицателните екологични последици и какво е съдържанието на пластмаса в тях.

Държавите членки ще бъдат задължени към 2025 година да събират 90 от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, например чрез депозитни системи. Целта на всички тези мерки е Европа да намери начин да превърне пластмасовите си отпадъци в икономически ресурс. И, разбира се, да намали замърсяването на океаните и моретата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идеи за развитието на българския Северозапад - най-бедният регион в ЕС
Идеи за развитието на българския Северозапад - най-бедният регион в ЕС
Откривателят на ХИВ вируса Люк Монтание в специално интервю за БНТ
Откривателят на ХИВ вируса Люк Монтание в специално интервю за БНТ