НОВИНИ

Пластмасата е основният замърсител на моретата и океаните

Парчета от пликове, бутилки, туби и всякакви цветни, полупрозрачни и прозрачни опаковки, смесени с индустриални отпадъци и запратени от човека, ветровете и реките в моретата и океаните. Или пък направо изсипани от корабите във водата. Пластмасовите парчета и частици са навсякъде. Те не са само в Големия кош за боклук в северната част на Тихия океан, където са се струпали в зона от три милиона и 400 хиляди квадратни километра.

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 28.05.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Такива завихряния са открити и в Южния пасифик, в северната и южната част на Атлантическия океан и в южната на Индийския. Общо пет на брой. Пластмасовите останки с различни размери са пръснати навсякъде. Има ги в крайбрежните води и далеч навътре в океаните. Средиземноморието е особено засегнато от крайбрежното замърсяване. Пластмасата пътува много заради ветровете и морските течения. количеството на замърсяване в Северното и Южното полукълбо са почти еднакви, въпреки че в Северното индустрията бълва много повече пластмаса. Около 300 милиона тона от нея се произвеждат годишно по света.

Част от тях вече се трупат в организма на морските обитатели, а оттам попадат и в храната на хората. Изследванията са категорични - ако статуквото се запази, към 2050-та година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров остава 5-и в световната ранглиста
Григор Димитров остава 5-и в световната ранглиста
Изграждат Фензоната за Световното по футбол зад Музея „Земята и хората“
Изграждат Фензоната за Световното по футбол зад Музея „Земята и хората“