НОВИНИ

Плаж за хора с инвлидни колички във Варна

Месец преди края на активния летен сезон във Варна беше монтирана дървена рампа на Първа буна. По нея хората с увреждания ще стигат с инвалидните си колички до морето.Това е втори опит градският плаж да се направи достъпен за хората с увреждания. Миналото лято във варненския квартал "Аспарухово" беше монтирано уникалното съоръжение "Водно конче", което седмица след това беше разрушено.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
16:37, 01.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Повече от 20 години Димитър Иванов буквално води борба с институциите за изграждане на пътека до морето.

Димитър Иванов:
"Дървените платформи не са разрешение на това. Съвсем елементарно - два самосвала бетон - ето го, вижте, ей там да се пусне една пътечка и това беше и трайно, и сериозно".

Андриян Янков също изпробва рампата. Смята, че има някои недостатъци.

Андриян Янков:
"Трябва да направите по-широка скара според мен. Ще успеете ли да обърнете? Моята количка е по-компактна, ако са по-големи не могат да обърнат тук".

Идеята за изграждането на пътеки за инвалиди по плажовете е обсъждана и с концесионери, и с главния архитект на града, но до реализирането й не се стигнало. Парите за тази рампа са отпуснати от областна управа след писмо на дружество на инвалидите "Бриз".

Обретен Михов - председател на Дружество "Бриз":
"Трябва да се участва в обществена поръчка, където процедурата е изключително трудна и то ще свърши лятото. Затова го направихме по най-бързия начин, най-евтиния начин".

По варненското крайбрежие няма друг адаптиран за инвалидите плаж, въпреки че държавната и местната власт са задължени да го направят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични задръствания на входа на Бургас
Километрични задръствания на входа на Бургас
Пожарът в Маджарово е потушен, бедственото положение остава в сила
Пожарът в Маджарово е потушен, бедственото положение остава в сила