Горещата вълна, която обхвана Япония, продължава. Вече около 30 души са починали, а стотици са приети в болница, след като са получили топлинен удар. В същото време в няколко плажа в префектура Фукушима бяха отворени за първи път след 2011 г., когато земетресението от 9-а степен по Рихтер предизвика опустошително цунами и авария в атомната електроцентрала.

Осем години след ядрената авария в АЕЦ "Фукушима" този плаж беше открит с молитва. Това е радостен момент за малки и големи от района, които дълго време нямаха достъп до морето.

Не можех да плувам, заради радиацията. Искам да се радвам на морето, заедно с приятелите си.

Околните заведения извадиха на плажа лакомства, в очакване тук да се завърнат туристите.

Радвам се, че пак ще плувам в морето. Преди аварията идвах тук всяка година.

Четири плажа в района на атомната електроцентрала са възстановени и се смятат за безопасни. Другите 14 още не работят и някои няма да бъдат отворени. Морето е спасение в жегите, при които в Централна Япония за първи път от 5 години температурата доближи 41 градуса. В град Киото тя не падна под 38 градуса 7 дни подред, което е абсолютен рекорд. Властите предупреждават да се вземат мерки, особено след като 6-годишно момченце почина от топлинен удар по време на урок на открито. Горещините затрудняват възстановителните работи в Западна Япония, където наскоро проливни дъждове и кални свлачища погубиха над 200 души.