Виктория Скрипал, племменица на отровения бивш руски двоен агент Сергей Скрипал, даде пресконференция в Москва, в деня на годишниата нападението срещу генерала и дъщеря му Юлия. Великобритания обвини Русия в покушението с бойното отровно вещество "Новичок". Москва категорично отрича. Какво се промени за изминалата година, какви са реакциите на Москва и Лондон, къде всъщност са баща и дъщеря Скрипал - отговорите следват.

Година след нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, Солсбъри се връща към нормалния си ритъм на живот. Властите обявиха, че домът на генерала, както и 12-те места в градчето, на които е бил, са напълно обеззразени. Тереза Мей избра годишнината, за да посети Солсбъри.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Това, което видяхме през изминалата година са огромните усилия на службите за сигурност и работата на местните власти, подкрепени от правителството. Солсбъри е възстановен напълно.

Надеждата на местния бизнес е случаят повече да не пречи на работата и туризма в града.

Сузи Мейсън, собственик на магазин: Броят на клиентите падна с 10 процента, а това намали значително печалбите ни. Така че се надяваме като мине и годишнината, нещата да се оправят и да можем да продължим напред.
Британският посланик в Москва: Сергей и Юлия Скрипал са живи

Британският посланик в Москва: Сергей и Юлия Скрипал са живи

Британският посланик в Русия Лори Бристоу потвърди, че Сергей и Юлия Скрипал са живи. Така той коментира изявлението на руското посолство в Лондон, в...

По същото време, в Москва, племенницата на Сергей Скрипал - Виктория, поиска да знае къде са роднините ѝ.

Виктория Скрипал, племенница на Серегй Скрипал: Не искам от тях някакви нечовешки усилия или жертви. Всичко, което искам е Юлия да се върне у дома и да заживее както преди. И второ, Сергей Викторович просто да се обажда на майка си - веднъж в седмицата, или на две седмици, както правеше преди.

Непосредствено след атаката с Новичок, при която бившият шпионин и дъщеря му оцеляха, Лондон обвини директно Москва. От там контрираха, че няма доказателства за това, въпреки че се появиха имената на трима конкретни извършители.

В знак на солидарност с Великобритания, десетки държави изгониха стотици руски дипломати.

Година след нападението Лондон заяви, че случаят продължава да се разследва. А в пост на руското министерство на външните работи във Фейсбук се казва, че случилото се в Солсбъри се използва от британските власти, за да отвлече вниманието на гражданите от Брекзит. Година след нападението, нико публично не обявява местонахождението и състоянието на баща и дъщеря Скрипал .

Племенницата на Сергей Скрипал - Виктория - даде пресконференция в Москва
Племенницата на Сергей Скрипал - Виктория - даде пресконференция в Москва © БГНЕС
Нови разкрития по случай "Скрипал"

Нови разкрития по случай "Скрипал"

Британските следователи са идентифицирали офицер от руското военно разузнаване като трети заподозрян по случая "Скрипал". Преди това, той беше засечен...