НОВИНИ

Пълен политически консенсус в НС за мигрантската политика

Пълен политически консенсус в Парламента относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа. След взаимни обсъждания между всички парламентарни групи Народното събрание задължи Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
15:10, 20.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Решението беше подкрепено единодушно със 177 гласа „за“. Освен това правителството трябва да внесе в парламента позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. Също така до 30 -ти септември Министерския съвет трябва да представи в Народното събрание предложение на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци.

До решението се стигна след изслушване на премиера Бойко Борисов по темата.

Бойко Борисов - министър-председател: Има един безспорен факт - че към днешна дата, към този момент България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример. Нищо лошо няма парламентът да вземе решение правителството да не подписва еди какви си двустранни или каквито искате решения. Ако парламентът приеме, аз мисля, че всички ще са удовлетворени, ще са спокойни и ще можем да продължим този път.
Корнелия Нинова - председател на ПГ „БСП за България“: Уважаеми колеги, искам да ви благодаря за разума, който проявихме за това, че подкрепихте нашите предложения, че с разумни предложения дори ги допълнихме и засилихме, отчитайки позицията на Европейския съвет, първото. Второто, вместо да възложим на МС да приеме решение срещу обратно връщане, направо задължихме МС да не подписва двустранни споразумения. Благодаря и на колегите, и на премиера, мисля, че достойно защитихме националния интерес на България и общия европейски интерес.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР работят и по версия за умишлена зараза с чума по дребните преживни животни
МВР работят и по версия за умишлена зараза с чума по дребните преживни животни
България ще се рекламира по-активно като дестинация в Китай, САЩ и Индия
България ще се рекламира по-активно като дестинация в Китай, САЩ и Индия