НОВИНИ

Плетки против стрес - може ли плетенето да бъде арт терапия?

С наближавнето на зимата и застудяването навън все по-често изпадаме в меланхолични състояния. А напрежението в ежедневието ни, доста често ни изнервя. Ако не можете да си позволите скъпи СПА процедури, за да си починете, предлагаме ви по-достъпен начин да се отърсите от напрежението. Необходими са само игли и хубава прежда.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:49, 25.11.2017
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Плетенето - обичайният начин за прекарване на свободното време на нашите баби, днес отново е предпочитан метод за разтоварване от напрегнатото ежедневие. Често тази дейност може да действа като медитация. Има обаче и други ползи.

Маргарита Соколова, председател на фондация „Има начин“: Това е един така от най-добрите процеси за арттерапия, защото в него могат да бъдат използвани, както различни материи, памуци и вълни, така и различни цветове, които влияят на човешкото съзнание по един успокояващ начин.

Освен метод за релаксиране, плетенето може да бъде и терапевтичен метод. Той влияе върху фината моторика на децата и намалява процесите на стареене при възрастните.

Плетенето като занимание може да окаже положително влияние върху развитието на децата още в ранна детска възраст. А удовлетворението от готовото шалче, шапка или чорапче помага на децата да се развиват.

Маргарита Соколова, председател на фондация „Има начин“: Деца с ментални нарушения, аутизъм, с Даун - [плетенето] повишава тяхната концентрация и ги успокоява.

Виждат резултатите на своя труд много бързо, което ги стимулира да се чувстват сигурни в себе си и уверени в това, което правят.

Маргарита Соколова, председател на фондация „Има начин“: Плетенето е изключително терапевтично и трябва да се развива в тази посока в подкрепа на хората, в подкрепа на хора с ментални нарушения, в подкрепа на хора, които имат напрегнато ежедневие.

Най-важното при плетенето, за да получим топъл и пухкав краен продукт, е не само желанието, но и материалите.

Маргарита Соколова, председател на фондация „Има начин“: Най-важното е първо да си осигурите подходящите игли, които да са ви удобни за работа, да ги пипате и да ги чувствате в ръцете си приятно и комфортно. След това да подберете подходящата прежда, която да съответства на съответния номер игли, за да може изработеното от вас нещо да бъде приложимо. След това трябва да може да подреждате редовете бримки и да ги оплитате както трябва.

В България терапевтичното плетене тепърва започват да се развиват, а в последните години все повече млади хора пискат да се научат да плетат. Изненадващо мъжете също правят опити. Оказва се дори, че в повечето случаи те са доста по-сръчни от дамите. А нещо, което си сътворил сам и си вложил в него цялото си време и енергия топли много повече от всичко купено наготово от магазина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великотърновец събра уникална колекция от лъжички
Великотърновец събра уникална колекция от лъжички
Детски базар на професиите се провежда за трета поредна година в Музейко
Детски базар на професиите се провежда за трета поредна година в Музейко