НОВИНИ

Плевен очаква възстановяването на военновъздушното училище

Възстановяването на висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" е дългоочаквана новина в Плевен. Много хора смятат, че то ще помогне за развитието на региона и са убедени, че в Долна Митрополия ще дойдат да учат и много чуждестранни студенти. Училището съществува като самостоятелна структура до 2002 година, когато става факултет към Националния военен университет.

bnt avatar logo
от ирена николова
06:21, 19.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Проф. Огнян Стойков е последният зам.-началник на Висшето военновъздушно училище преди закриването му. Той смята, че самостоятелният юридически статут е много важен за развитието на училището.

Проф. Огнян Стойков, преподавател: Свобода на действие, инициативност, желание за работа могат само при самостоятелно училище. Не е необходимо толкова много да се говори за миналото, други мащаби, просто място за сравнение няма.

А в миналото училището има и школа за запасни офицери, предлага обучение за гражданската и за селскостопанската авиация. Випуските му достигат до 200 души, от които 50 пилоти.

Юрий Мичев, завършил ВВВУ през 1983 г.: Може би няма да бъде това, което е било по времето, когато аз съм учил, защото тогава авиацията беше къде-къде повече като брой на хора, като брой на самолети, но е необходимо да има. Вместо да ходят нашите момчета да се обучават в друга държава, по-добре тука да се обучават, където ние все още имаме подготвени кадри.

И макар мащабите днес да са други, някогашните курсанти са единодушни, че традицията и високите стандарти в обучението, както и приемствеността, са запазени. И очакват Долна Митрополия да се превърне в силен академичен център за български и чуждестранни авиатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп за доклада на Милър: Играта свърши
Тръмп за доклада на Милър: Играта свърши
Климатични протести ще има на летище Хийтроу в Лондон
Климатични протести ще има на летище "Хийтроу" в Лондон