НОВИНИ

Плевнелиев и Оланд: ЕС трябва да предприеме решителни действия след Брекзит

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с френския президент Оланд днес. Стана ясно, че и двамата споделят позицията, че са необходими решителни действия от страна на Европейския съюз след референдума във Великобритания. Българският президент призова френско-германския двигател да превключи на по-висока скорост и подчерта, че след Брекзит ЕС трябва да бъде заздравен и да получи нова доза доверие, за да се избегне най-лошата криза - моралната. От Париж предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:50, 27.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

След рефередума във Великобритания, страните от ЕС трябва да действат бързо и решително, но в същото време човешки и без агресия.

Около тази позиция се обединиха президентите на България и Франция . Брекзит добави още една криза в Европа. В тази ситуация трябва да се покаже характер и всички страни заедно да търсят решението, смята българският президент.

Очаква ЕС да се фокусира върху проблемите и да намери устойчивите решения.

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг процес. Но това, което може да създаде много проблеми и което не трябва да се допуска, е месеци наред да има неяснота кой и как ще започне преговорите за излизане от съюза, подчерта Росен Плевнелиев. Президентите на България и Франция смятат, че трябва да се даде ясен знак към властите в Обединеното кралство да стартират легитимния процес за излизане от ЕС.

Темата за излизането на Великобритания от ЕС освен че беше основна в разговора между президентите Оланд и Плевнелиев, ясно е, че изцяло е съсредоточила вниманието на европейските лидери, показа го и фактът, че точно преди българския президент, Фрнасоа Оланд проведе среща и председателя на ЕП Мартин Шулц, а преди това и с Доналд Туск - председател на Европейския съвет.

По време на срещата в Елисейския дворец президентът Оланд е дал висока оценка на страната ни за начина, по който се справя с мигрантската криза.

Сутринта Росен Плевнелиев проведе работна закуска с 30 представители на големи френски фирми. А вечерта се срещна и с представители на българската общност във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закриват 22 професионални паралелки във Варна
Закриват 22 професионални паралелки във Варна
Млади предприемачи предлагат идеи във Варна
Млади предприемачи предлагат идеи във Варна