НОВИНИ

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

Ако ЕС се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана. Това е мнението на президента Росен Плевнелиев. Той и германският му колега Йоахим Гаук участваха в дискусия с ученици и студенти в Софийския университет. Според Гаук трябва да се извлекат поуките от дебата, свързан с референдума във Великобритания.

Вера Александрова
от Вера Александрова
13:01, 23.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Росен Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война. Толкова е просто. След две кървави световни войни, единственият извод, единствената работеща формула, единствената работеща идея беше тази - как да няма повече война в Европа. Единственият начин е, когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество, такова ниво на интеграция, което прави бъдеща война невъзможна. Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците си от най-кръвопролитните конфликти, трябва да пази и да подкрепя този уникален проект за мир. Той е проект за мир.

Йоахим Гаук, президент на Германия:
Най-доброто нещо в дебата за Брекзит беше самият дебат. Той извади наяве едно недоволство от ЕС, което преди това често оставаше скрито. Той подтикна размисли за Европа, даде импулси за реформи. Независимо от това как ще приключи гласуването днес, не бива просто да преминем към следващата точка от дневния ред. Би трябвало да извлечем поуки от кризата и да продължим да дискутираме, как искаме да живеем заедно в Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на Лейбъристката партия е уверен, че британците ще отхвърлят Брекзит
Лидерът на Лейбъристката партия е уверен, че британците ще отхвърлят Брекзит
Лирата удари максимум за 2016 година на фона на референдума
Лирата удари максимум за 2016 година на фона на референдума