НОВИНИ

Плевнелиев: България е остров на стабилност

България бе остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона за принципна външна политика, заяви днес президентът Росен Плевнелиев по време на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса: "Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г."

bnt avatar logo
от БТА
10:36, 17.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Президентът каза, че е убеден европеец и за него ЕС не е външна политика, а неговото семейство. Провеждах последователна проевропейска политика. Давах всичко от себе си за обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях, каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че в над 2/3 от държавите дневният ред е друг - бедност, конфликти, раздори, суши и бедствия. В този смисъл ние българите трябва да си даваме сметка какво постигнахме и къде сме, за да го надградим и да вървим напред.

Росен Плевнелие: Голямата заплаха за България е да пропуснем момента на новата вълна на интеграция, която неминуемо според мен предстои. Голямата заплаха е в България да дойдат политици, които да вдигнат едни лозунги за българските производители, за поризведено в България, за лошите ЕРП-та и лошите чужди хранителни вериги и с очаквания възход на националисти и популисти България да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото - вижте колко е несигурно в ЕС - ние ли ще го оправим. Дайте да не караме и с Меркел, и с Путин и с Тръмп,дай да си живуркаме в ъгъла на историята и на Балканите, и да си гледаме националното,българското. Който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес да бъдем равни на другите европейски народи .
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново мултимедийно устройство заработи в Художествена галерия - Русе
Ново мултимедийно устройство заработи в Художествена галерия - Русе
Атентаторът от Рейна е направил самопризнание
Атентаторът от "Рейна" е направил самопризнание