НОВИНИ

Плевнелиев: България ще подкрепя утвърждаването на европейските ценности

Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа има ясни приоритети и ще се фокусира върху тяхното изпълнение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с новоизбрания председател на ПАСЕ Педро Аграмунт в Страсбург. В делегацията, водена от президента е и министърът на външните работи Даниел Митов. Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да подкрепя утвърждаването на европейските ценности, защитата на човешките права и върховенството на закона в Югоизточна Европа, както и процеса на разширяване на ЕС и НАТО.

bnt avatar logo
от president.bg
13:12, 26.01.2016
Чете се за: 01:14 мин.
По света
плевнелиев българия подкрепя утвърждаването европейските ценности

„България е регионален фактор на стабилност и провежда балансирана външна политика, основана на европейските ценности“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че страната ни с основание може да се гордее като пример за толерантност в региона и открои усилията за изграждане на отношения на приятелство и добросъседство с всички държави от Югоизточна Европа.

Държавният глава заяви, че както Балканите, така и Европа са изправени пред значителен брой кризи, които очакват своето бързо решение. „Трябва да посочим ясно тези проблеми и чрез диалог, основан на нашите ценности, да търсим общо решение. Върху това ще се фокусира и Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа“, коментира още Росен Плевнелиев. Държавният глава поздрави Педро Аграмунт с избирането му за председател на ПАСЕ и изрази подкрепата на България за утвърждаването на обединена Европа, като уникален проект за отстояване на човешките права и мира.

Намирането на устойчиви решения в условията на криза е възможно само при спазването на върховенството на закона, беше общата позиция на държавния глава и на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд. Президентът Плевнелиев посочи, че днес в Европа много популистки формации спекулират с отстояването на националните интереси на своите държави, но най-висшият национален интерес е именно запазването на мира и върховенството на закона. „Това определиха като висша ценност основателите на обединена Европа преди 70 години и България ще продължи да отстоява тези принципи“, заяви държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че е от ключово значение това послание да достигне до всяка държава от Балканите и в Европа.

„Независимата съдебна система е ключов фактор за противодействие на корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и защитата на демократичните права в Европа“ заяви пред държавния глава Торбьорн Ягланд, който изрази подкрепата си за провеждането в София на среща на европейските министри, посветена на независимостта на съдебната система. Съветът на Европа ще подкрепи и конференцията на високо равнище за правата на детето, която ще се проведе в София. Президентът се срещна и с Комисаря по правата на човека на СЕ Нилс Муйжниекс и Председателя на Конгреса на местните и регионални власти Жан-Клод Фрекон.

Работното посещение на президента Плевнелиев в Страсбург продължава с изказване на държавния глава пред Парламентарната асамблея, след това са предвидени въпроси от страна на парламентаристите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов
ВКС оправда окончателно Цветан Цветанов
Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки
Меглена Кунева призова членовете на ВСС да подадат оставки