НОВИНИ

Плевнелиев: Държавният глава извърши едно правилно действие

Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г., коментира в студиото на "Панорама" отказа на държавния глава Румен Радев да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 08.11.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Росен Плевнелиев заяви, че държавният глава е извършил едно правилно действие.

Росен Плевнелиев: Държавният глава извърши едно правилно действие. Но не е прав с това, че мълча досега. И мисля, че това е особено важно да се каже. Като погледнем назад, през 2012 г. като държавен глава аз месеци преди финализиране на процедурата за избор на главен прокурор помолих публично да има минимум трима кандидати, те да имат своите концепции, да бъдат изслушани във ВСС, да се прожектира всичко това нещо в интернет и, разбира се, при една силно легитимна процедура, не беше проблем за мен да подпиша указа. Държавният глава мълча месеци наред, сега реши да действа.
;

Той разкритикува Румен Радев, че се държи популистки.

Росен Плевнелиев: Не счита себе си като част от баланса и част от механизмите за взимане на решение. Той мълчи, стои и накрая отиграва по неговия си начин, изгодно за него, определена ситуация.

По думите на Плевнелиев, Конституцията е разписала много ясно следващите действия и ВСС е на ход. И ако той препотвърди избора, държавният глава Румен Радев няма никакъв друг изход, освен да подпише указа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 години по-късно: БНТ ТАКСИ се върна при един от любимите си герои
6 години по-късно: БНТ ТАКСИ се върна при един от любимите си герои
Мъж с множество прободни рани е приет в УМБАЛ Св. Анна - София
Мъж с множество прободни рани е приет в УМБАЛ "Св. Анна" - София