НОВИНИ

Плевнелиев е загрижен от кризата с мигрантите, която е непредсказуема

Президентът Росен Плевнелиев не споделя съмненията, че съществува план за дестабилизация на Балканите. Той е загрижен от кризата с мигрантските потоци, но вярва, че българското правителство се справя успешно. Росен Плевнелиев направи тези коментари в Братислава, където участва в Глобалния форум по въпросите на сигурността. В словашката столица се събраха над хиляда представители от Централна и Югоизточна Европа. Предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:08, 16.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Президентът Плевнелиев е загрижен от кризата с мигрантите, която е непредсказуема. Но е категоричен, че България може да се справи с това предизвикателство. Не вярва да има сценарий за дестабилизиране на региона.

Росен Плевнелив: Аз не вярвам в подобни сценарии, не получавам информация, която да ме кара да бъда загрижен от подобни сценарии.

Според Плевнелиев правителството и институциите се справят достойно в тази тежка ситуация. Той подчерта, че България е пример за начина, по който пази границите си и спазва човешките права .

Росен Плевнелиев: Да, не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите "свински опашки". Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България.

Страната ни е готова да помогне на Македония да се справи с политическата криза, в която се намира. Плевнелиев подчерта, че за нормализирането на ситуацията там е важно всички политически сили заедно да излязат с призив за отказ от насилие, както и всички да спазват законите в държавата. Смята, че решението на президента Иванов за амнистия ще провокира още сериозни проблеми.

Росен Плевнелиев: Всяко едно съмнение за неспазване на законите, за корупция и то в най-високите етажи на властта трябва да се преследва докрай и трябва да стигне до съдебна процедура. Обратното взривява гражданското общество и с пълно право.

В рамките на Глобалния форум по въпросите за сигурността, президентът Росен Плевнелиев участва в дискусията "Енергия в Европа. Сблъсък на стратегически интереси".

;

Не трябва да се допуска газа да се превръща в оръжие. Трябва да е стока, с която се търгува свободно на пазарни цени, каза българският президент и призова за създаване на регионални енергийни борси и общ европейски енергиен пазар.

Росен Плевнелиев: Когато има много разнопосочни интереси, това, което работи са принципите. Това, което работи за нас е Европейски енергиен съюз. Той трябва да започне от ЮИЕ и ЦЕ и да даде шанс на всяка държава да има минимум три различни доставчика.
Преди дискусията Плевнелиев и еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович обсъдиха работата на България по изграждането на интеконекторните газови връзки със съседните страни и възможностите за подкрепа от ЕС.


Президентът Росен Плевнелиев се срещна и с президента Андрей Киска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворените врати в парламента
Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворените врати в парламента
Розоберът в Карловско пред провал заради липса на работници
Розоберът в Карловско пред провал заради липса на работници