НОВИНИ

Плевнелиев и Гаук участваха в дискусия за уроците на миналото

Истината за тоталитарните режими трябва да се помни, да се осмисля и да се предава обективно.Това заяви президентът Росен Плевнелиев . Държавният глава, заедно с германския си колега Йоахим Гаук, участва в дискусията "Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими".

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:08, 24.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Истината за миналото сплотява хората, манипулираната истина ги разделя, смята Плевнелиев, убеден, че знанието за миналото е мост към бъдещето. Категоричен е, че обществото е длъжник на младите.

Росен Плевнелиев: "Искаме преразглеждане и коригиране на учебниците по история, така че децата да знаят и да са предупредени за комунизма и неговите престъпления, по същия начин, по който са научили да се осъждат нацистките престъпления".

Плевнелиев е убеден, че не по-малко важно е да се знае истината за българския преход.

Всички посткомунистически общества имат нужда от повече време, за да осмислят миналото си, заключи Йохим Гаук. Според него на жертвите на тоталитарните режими трябва да се отдаде обществено признание и почит.

Йоахим Гаук - президент на Германия: "Вие сте на прав път. Трябва да се променят учебниците, трябва да се промени начина на мислене. Това е задача на държавата - да каже истината за тази диктатура. Ние трябва да говорим за грешките на миналото и по този начин ще заздравим демокрацията.

Плевнелиев отново призова за създаване на музей "Българският XX век", който интересно, достъпно и честно да разказва за политическите събития в страната ни в този период.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия очаква отлив на инвестиции от Острова
Германия очаква отлив на инвестиции от Острова
Няма да има промени за българските студенти във Великобритания
Няма да има промени за българските студенти във Великобритания