Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с македонския си колега Георге Иванов, който е на посещение у нас. Плевнелиев изрази увереност, че този договор ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти.

© БТА

Държавният глава напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници.

„Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан", заяви президентът Плевнелиев.

Той изтъкна важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя към европейска интеграция на страната. Македонският държавен глава на свой ред призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите още по-активен участник във формулирането на европейската политика.

Състоя се и първата официална среща на новоизбрания президент Румен Радев. Той също се срещна с Георги Иванов, по негова молба. Двамата обсъдиха двустранните отношения, политическата ситуация след отминалите президентски избори в България и предстоящите парламентарни избори в Македония, предизвикателствата, свързани с бежанската криза, както и въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред, съобщава Радев на Фейсбук страницата си.