НОВИНИ

Плевнелиев: Нелогично е да провеждаме 2 пъти референдум по един и същ въпрос

Крайно неразбираемо и нелогично е да провеждаме два пъти референдум по един и същ въпрос в рамките на една година. Това каза пред журналисти в Шумен президентът Росен Плевнелиев.

bnt avatar logo
от агенция "Фокус"
14:08, 12.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
плевнелиев нелогично провеждаме референдум един същ въпрос

По думите му, това не помага на пряката демокрация в България.
„За мен е крайно нелогично, как така с лека ръка Народното събрание взема това решени. Аз като държавен глава също ще взема своето отговорно решение по този въпрос и ще направя изявление какви ще бъдат моите действия”, посочи президентът.


Държавният глава не скри своето притеснение от днешния дебат в Народното събрание и изрази недоумение как народните представители с лека ръка вчера са говорили за противоконституционност на някои от въпросите, а днес не е станало и дума за това, а просто са се отказали от отговорност и са я прехвърлиха на някоя друга институция


„След като преди година направихме общонароден дебат, организирахме референдум, събрахме 680 000 подписа на български граждани, президентът на два пъти сезира Народното събрание за референдум по въпросите на електронното гласуване. Проведе се референдум, с масовото участие на българските граждани, този референдум беше успешен, и днес Народното събрание с лека събрание допусна още веднъж да се зададе въпросът и за електронното гласуване, колко пъти трябва да питаме българският народ по един и същ въпрос”, коментира Росен Плевнелиев и допълни, че днешното решение на Народното събрание оставя много въпросителни.

„Въпросителни дали народните представители желаят да извадят най- доброто от пряката и представителната демокрация, и в тяхната комбинация, и сътрудничество да обогатим българската демокрация или ще извадим най- лошото, за мен има много въпроси от това, което се случи днес в НС, ще мислим много в президентската институция”, заяви Росен Плевнелиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП Развитие на човешки ресурси: Центрове за настаняване във Варна
ОП "Развитие на човешки ресурси": Центрове за настаняване във Варна
Корозирала граната спря движението на влаковете между Пловдив-Карлово
Корозирала граната спря движението на влаковете между Пловдив-Карлово