По повод политическите искания от страна на левицата и Реформаторския блок за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност за ситуацията с бежанците, президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да допусне съветът да се политизира.

В позиция на президента се казва, че Консултативният съвет не трябва да бъде използван като платформа на предизборни битки, и че това е мястото, където се търси консенсус и се преодоляват политическите различия по въпроси, свързани с националната сигурност на страната. Плевнелиев припомня, че съветът е заседавал два пъти за бежанската вълна и мерките, които трябва да се предприемат. Той посочва, че това е помогнало страната ни да бъде адекватна на ситуацията и да не позволи кризата да ескалира. Ето и коментара на държавния глава, след като удостои военнослужещи с висши офицерски звания.

Росен Плевнелиев - президент
Днес много политици отново конюнктурно искат КСНС. Докато аз съм президент няма да допусна КСНС да се политизира и няма да допусна да бъде използван за предизборни цели. Същевременно вратата е отворена тук в президентската институция за всички политически лидери на партии, които имат своите притеснения, които аз като държавен глава ще чуя и ще преценя в рамките на своите конституционни задължения какви следващи стъпки да предприема. Именно така действахме с КСНС досега, почти всички негови заседания ние сме свидетели на или широко, или на пълно политическо съгласие.