НОВИНИ

Президентът Плевнелиев определи Бюджет 2017 като разумен и справедлив

Плевнелиев изрази задоволство от планираните средства за отбрана и благодари на правителството, че парите за армията се увеличават значително. По повод твърденията, че той е най-вероятният наследник на Кристалина Георгиева в Европейската комисия, Росен Плевнелиев коментира, че не е влязъл в политиката заради постове и заплати, а за да бъде полезен.

bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 01.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Държавният глава благодари на правителството затова, че по думите му "планираното в Бюджет 2017 отговаря на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО, на очакванията на Българската армия за една ускорена модернизация".

Плевнелиев апелира към народните представители в предстоящите дебати по бюджета да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет. Виждам, че от 1,35 на сто, които бяхме заложили в програмата и плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. за 2017 година се предвиждат около 1,6 процента от Брутният вътрешен продукт на държавата за отбрана, коментира държавният глава.

По думите му това е ръст, който е видим, значим и заслужен. Той уточни, че в бюджета за отбрана са заложени около 200 милиона лева за новия изтребител, предвидени са достатъчно пари и за българските ВМС, и за строителство на нови патрулни кораби, и за поддържането на самолетите МиГ-29. Президентът изрази съжаление относно заплатите на военнослужещите в България, които по думите му не са на нивото, на което иска да бъдат и изрази надежда, че в дебатите за 2017 година ще се обърне внимание и на това.

Не очаквам през 2017 година да има нулев дефицит, защото рязкото свиване на дефицита не е добре за българските региони, то не е и добре за българската икономика, каза още Плевнелиев и уточни, че планираният дефицит от 1,4 до 1,7 на сто е разумен. Той изрази оптимизъм, че "през 2017 година можем да имаме един бюджет на стабилността и на развитието".

Запитан как ще отговори на коментарите, че може да бъде евентуалният наследник на Кристалина Георгиева в Европейската комисия Плевнелиев отговори:

„Надявам се, след като аз съм първия български държавен глава, който отказа с ясни аргументи да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най - после всички в тази държава да са разбрали, че не съм аз този, който се бори за заплатата и за постовете. И никога не съм го правил и нямам нужда от това. Но ако мога да бъда полезен на България и на обединена Европа по всеки смислен начин, аз съм там и ще бъда там".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отговори остро на критиките по повод арестите на водещи журналисти
Турция отговори остро на критиките по повод арестите на водещи журналисти
ООН: Ислямска държава е убила 40 души край Мосул
ООН: "Ислямска държава" е убила 40 души край Мосул