НОВИНИ

Плевнелиев: Предизвикателствата пред Въоръжените сили са съществени и ангажиращи

Предизвикателствата пред Въоръжените сили са съществени и много ангажиращи, посочи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев на церемонията, на която връчи пагоните на удостоени с висши звания офицери.

bnt avatar logo
от БТА
13:23, 30.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
плевнелиев предизвикателствата въоръжените сили съществени ангажиращи

С оглед на усложнената среда за сигурност и нарастващото напрежение в контекста на миграционната криза и терористичните актове в сърцето на Европа, модернизацията и подготовката на личния състав за придобиването на необходимите отбранителни способности са ключови. Важно е осигуряването на адекватно финансиране и ресурс за изграждане на способности, посочи президентът Плевнелиев. Той изтъкна, че един от основните приоритети трябва да бъде запазването и развитието на кадровия ресурс на Въоръжените сили.
В изказването си президентът припомни взетите вече важни решения за националната отбрана, сред които са изработените програма и план за развитие на Въоръжените сили, увеличаването на парите за отбрана. Поставихме край на зависимостите от производители на оръжейни технологии, несъвместими с нашия отбранителен съюз, и издигнахме съвместимостта с армиите на съюзниците от НАТО като висш стратегически приоритет, посочи държавният глава.
Днес се изправяме пред най-тежката и непредсказуема среда за сигурност от края на Втората световна война, отбеляза президентът. В този преходен период на световна нестабилност и турбуленции е необходимо да заздравим своите позиции в ЕС и в НАТО, да ускорим пътя на интеграцията и съвместимостта, защото само така ще гарантираме националния интерес и сигурността на гражданите, заяви Плевнелиев.
Въпреки трудностите, армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. България е надежден и предвидим партньор на международната сцена, изтъкна президентът Плевнелиев.
Прочетен беше указът за освобождаване на бригаден генерал Димитър Илиев от длъжността командир на 2-ра механизирана бригада и за назначаването му за заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, от 1 април 2016 г., като той се удостоява с висше офицерско звание "генерал-майор".
Полковник Валери Цолов ще бъде назначен на длъжността началник на щаба на Сухопътните войски от 1 април 2016 г., той получава висше офицерско звание "бригаден генерал".
Полковник Костадин Кузмов ще бъде назначен на длъжността командир на 2-ра механизирана бригада от 1 април 2016 г., той получава висше офицерско звание "бригаден генерал".
Полковник Светослав Даскалов ще бъде назначен на длъжността директор на службата "Военна информация" от 1 април 2016 г., той също получава висше офицерско звание "бригаден генерал".
Капитан I ранг Боян Медникаров ще бъде назначен на длъжността началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" от 1 април 2016 г. и получава висше офицерско звание "комодор".
Президентът изтъкна опита на всеки от удостоените с висши звания офицери, като отбеляза, че това е израз на признание за личните качества и показаните от офицерите професионализъм и всеотдайност.
От името на получилите нови звания ген. Димитър Илиев каза, че те и занапред ще дават силите си за укрепване на държавността, на отбраната на страната, на институциите и най-вече на Въоръжените сили. Ние също сме нетърпеливи и очакваме модернизацията на армията, както и достигането на способности, които да ни правят достойни съюзници в Алианса, посочи Илиев на церемонията, която се състоя в присъствието на министъра на отбраната и на началника на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните полицаи изнудвали студент да продава наркотици
Задържаните полицаи изнудвали студент да продава наркотици
Новият президент на Мианмар положи клетва
Новият президент на Мианмар положи клетва