НОВИНИ

Плевнелиев призова депутатите да се откажат от езика на омразата

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за нулева толерантност към проявите на насилие и езика на омразата. По време на научна конференция в Софийския университет държавният глава отправи апел към политическата класа да се откаже от езика на омразата, който, по думите му, е ежедневие.

bnt avatar logo
от Оператор: Анна Андреева
16:55, 10.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На конференцията "Превенция на тормоза в ежедневието" президентът Росен Плевнелиев анализира причините за насилието на различни нива в обществото и отбеляза отговорността на държавните институции за справянето с проблема.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Апелирам към народните представители - веднъж завинаги да се откажат от езика на омразата, който е ежедневие в Народното събрание. Това не е нормално и това трябва да се промени.

Президентът осъди насилието и в българските училища, където се наблюдава агресия между деца, родители, учители. Постави акцент върху тормоза на работното място и домашното насилие.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Жените и децата особено продължават да бъдат изключително уязвими. През 2015 година са проверени 1403 сигнала за насилие над деца, преобладават случаите на физическо насилие, пренебрегване и психически тормоз. Броят на жените, жертви на насилие в България, е изключително тревожен. Според проучване на Агенцията за основните права на Европейския съюз жените жертва на насилие в страната достигат цели 28%.

Росен Плевнелиев припомни и рисковете, свързани с развитието на технологиите, които дават възможността за анонимност в социалните мрежи, създаваща предпоставки за форми на насилие в интернет. Елиминирането на това уродливо явление зависи от всеки един от нас", заяви държавният глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът - банален
МВР: Стрелбата в Слънчев бряг е била спонтанна, а поводът - банален
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия
​Президентът Плевнелиев ще чете любима книга пред принцесата на Холандия