НОВИНИ

Плевнелиев и 16 европейски политици написаха отворено писмо до Тръмп

Президентът Росен Плевнелиев и 16 европейски политически лидери призоваха в отворено писмо до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за укрепване на трансатлантическите връзки между Европа и САЩ. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

bnt avatar logo
от БТА
17:02, 11.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
плевнелиев европейски политици написаха отворено писмо тръмп

В своето послание до Доналд Тръмп европейските държавници са посочили, че продължаващата дестабилизация на Украйна и незаконната анексия на Крим от страна на Русия, създават заплаха за мира, сигурността и международния ред, създадени след края на Студената война. В писмото е изразена загриженост от потенциална договорка с Руската Федерация, която би застрашила тези исторически достижения.

Прекратяването на настоящите санкции срещу Русия ще бъде сериозна грешка, както и да се приеме разделението и подчиняването на Украйна. Това би деморализирало всички, които се стремят към евро-атлантическа интеграция. То също така би дестабилизирало икономически съседите на Украйна от Източна Европа и ще насърчи екстремистките, олигархичните и анти-европейските настроения, е отбелязано в писмото.

"В по-широк контекст нанесените щети ще бъдат също толкова сериозни. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в САЩ сред съюзниците в Европа и по света. Основаният на правила международен ред, от който зависи сигурността на Европа в продължение на десетилетия, ще бъде отслабен. Съществуващите съюзи, които са истинският източник за величието на САЩ, ще бъдат ерозирани: държави, които са пожертвали кръв, икономически богатства и политически капитал в подкрепа на трансатлантическата сигурност ще започнат да си задават въпроса дали Америка вече е приятел, на когото може да се разчита", е посочено в разпространената позиция.

Когато Америка е силна, ние всички заедно сме силни, е отбелязано още в писмото. Европейските лидери са приветствали избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и са посочили, че очакват от новата американска администрация да укрепи трансатлантическата връзка и предупреждават, че ако президентът Тръмп реши да тръгне по друг път и се съюзи с президента Путин, това би довело до сериозни негативни последствия, както за Европа, така и за САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как гласуваха партиите при внасянето на въпроса за референдума?
Как гласуваха партиите при внасянето на въпроса за референдума?
U2 отлага излизането на албум си Songs of Experience заради победата на Тръмп
U2 отлага излизането на албум си "Songs of Experience" заради победата на Тръмп