НОВИНИ

Плевнелиев призова за засилено присъствие на НАТО в Черноморския регион

Български военни няма да бъдат дислоцирани в прибалтийските държави и в Полша, след като НАТО реши да увеличи военното си присъствие в източния фланг на Алианса с четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша. Това стана ясно днес, в последния ден от срещата на върха на организацията. Ще се засили ли присъствието на НАТО-вски войски в Черноморския регион обаче, остана без еднозначен отговор. Срещата на Алианса показа, че всички партньори са единни в оценката си за рисковете и заплахите, както и за начина за тяхното преодоляване, заяви Росен Плевенелиев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:49, 09.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
По света

НАТО увеличава военното си присъствие в източния фланг с четири батальона в Балтийските страни и Полша. Ще има и многонационална бригада в Румъния, в която България ще участва с до 400 военни на ротационен принцип - това са важните решения, свързани с нашата страна.

Заради нарушения баланс на силите в Черно море, тук във Варшава част от партньорите настояват да се засили присъствието на НАТО в района по въздух и море. Този въпрос ще бъде обсъждан на среща на военните министри през октомври, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Българската позиция е, че всяка инициатива, която ще се одобри, трябва да бъде под флага на НАТО, заяви Росен Плевнелиев, а външният министър Даниел Митов уточни, че с Румъния и Турция вече е постигнато съгласие по този въпрос.

Росен Плевнелиев - президент на България: До октомври месец ще има конкретика по изнесеното предно присъствие на НАТО в Черноморския басейн. При всички случаи това означава инициатива под шапката на НАТО, означава отворена към всички страни членки на НАТО, инициатива за учения, за координация, за съгласуване на действията. В никакъв случай не означава и никой не коментира темата с вече надявам се отдавна да сме забравили думичката "флотилия".

Българският военен министър уточни при какви условия може да стане това.

Николай Ненчев - министър на отбраната: По силата на един договор, на едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в акваторията на Черно море. Така, че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип.

НАТО се стреми към диалог с Русия, заяви Столтенберг и подчерта, че Русия не може и не трябва да бъде изолирана. Още следващата седмица ще се проведе заседание на Съвета НАТО-Русия, на което той ще информира Москва за решенията във Варшава.

Коментарът на министър Митов е, че политиката на НАТО към Русия трябва да е комбинация между въздържане и продължаване на диалога.

Даниел Митов - министър на външните работи: Когато вечер заключвате къщата си, не я заключвате, защото смятате, че съседите ви са крадци, а защото знаете, че крадци съществуват и би било безотговорно да не го направите. Това правим и ние, изграждаме отбраната си, не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че близо до нас една държава беше атакувана.

Сред важните решения на срещата на върха беше откроена също подписаната декларация между НАТО и ЕС за по-сериозно сътрудничество. НАТО ще продължи да помага в борбата с трафика на хора през Средиземно и Егейско море. Ако се появят алтернативни мигрански маршрути през Черно море, ще направи същото.

Росен Плевнелиев - президент на България: ЕС и НАТО действат по-ефективно заедно в Средиземноморието и постигат резултати. Виждате, че миграционния натиск намаля.

България подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, каза Росен Плевнелиев и като голям успех определи присъединяването на Черна гора към Алианса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболна треска владее Португалия и Франция преди финала на Евро 2016 утре
Футболна треска владее Португалия и Франция преди финала на Евро 2016 утре
БСП излиза с обща кандидатура за кандидат-президентска двойка
БСП излиза с обща кандидатура за кандидат-президентска двойка