НОВИНИ

Плевнелиев се срещна с най-големите еврейски организации в Ню Йорк

Стратегическото партньорство между България и Съединените щати както и между България и Израел в сферите на сигурността и енергийната диверсификация бяха основен фокус по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с представители на най-големите еврейски организации в Ню Йорк. Те увериха държавния глава в категоричната си подкрепа и готовност за активна работа в полза на кандидатурата на български якандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова. От Ню Йорк предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
06:45, 21.04.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Еврейските организации похвалиха страната ни за начина по който се справя с бежанската криза.

Росен Плевнелиев, президент: Оценката тук в САЩ е, че България е една от много малкото държави, която върши добре работата си по опазване на външната граница на ЕС. Тук се оценява много високо спазването на правилата и човешките права.

Възможностите за диверсификацията на източниците на газ у нас и договореното с помощта на Съединените щати споразумение за българо-гръцкия интерконектор както и активната работа между двете държавите сферата на сигурността и киберотбраната бяха също сред акцентите в разговора с еврейските организации.

Росен Плевнелиев, президент: Днес тук чухме и много силни думи в подкрепа на кандидатурата на Бокова в нейната кампания за генерален секретар на ООН. Радваме се, че такива силни приятели на България също ще ни подпомогнат в плана, който правителството е подготвило в подкрепа на тази кандидатура.

Състезанието ще бъде трудно, но в рамките на предстоящите му срещи в ООН през следващите дни, това ще бъде централна тема, заяви още Плевнелиев.

Росен Плевнелиев, президент: Разбира се, при всички трудности днес стартираме с едно голямо уверение, че имаме силен кандидат на който да пожелаем успех.

По-късно днес в централата на ООН държавният глава ще има изказване в рамките на пленарната сесия на организация по Целите за устойчиво развитие.

Росен Плевнелиев ще участва в официалната церемония и ще подпише от името на България и глобалното споразумение от Париж за климатичните промени.

Президентът нарече парижкото споразумение исторически документ за бъдещето на планетата, който ще начертае пътя за поколения напред, чак до 20110 година.

Росен Плевнелиев, президент: Което е споразумение за ясен ангажимент на всеки на планетата, на всяка държава и нация затова, че ние трябва да действаме природосъобразно и в интерес на следващите поколения.

Росен Плевнелиев изрази надежда, че след неговия подпис под споразумението България ще бъде и една от първите държави, която ще го ратифицира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив в нефтохимически завод в Мексико
Взрив в нефтохимически завод в Мексико
Съветът на Европа представя план за действие на конференция в София
Съветът на Европа представя план за действие на конференция в София