НОВИНИ

Плевнелиев ще е домакин на 12-та Среща на президентите на страните от "Арайолуш"

Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде домакин на 12-та Среща на президентите на страните от групата "Арайолуш", която ще се състои утре в Регионалния етнографски музей в Пловдив и на 15 септември в Националния исторически музей в София. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

bnt avatar logo
от БТА
12:49, 13.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
плевнелиев домакин среща президентите страните арайолуш

В рамките на форума държавните глави на парламентарните републики в ЕС ще обсъдят бъдещето на Обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес - миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит. На 15 септември участниците в срещата ще дадат съвместна пресконференция.

По покана на президента Плевнелиев на посещение в България ще бъдат президентите на Германия Йоахим Гаук, на Италия Серджо Матарела, на Латвия Раймондс Вейонис, на Малта Мари-Луис Колейро Прека, на Полша Анджей Дуда, на Португалия Марсело Ребело Де Соуза, на Словения Борут Пахор, на Унгария Янош Адер и на Финландия Саули Нийнистьо.

Във формата участват и президентите на Австрия и на Естония. България беше поканена да се присъедини към групата "Арайолуш" от Полша и Португалия през 2013 г., а на срещата на Групата в Германия през 2015 г. страната ни единодушно бе определена за домакин на тазгодишната среща.

Неформалният форум за политически диалог на най-високо равнище е създаден през 2003 г. в португалския град Арайолуш от тогавашния президент на страната Жоржи Сампайо. Форматът събира президенти от европейските страни, които не представляват държавите си в Европейския съвет. Президентите на парламентарните републики от ЕС обсъждат актуални въпроси и проблеми на Обединена Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР проучва поне пет или шест възможности за нов център за бежанци
МВР проучва поне пет или шест възможности за нов център за бежанци
Гръцкият остров Тасос все още е в пламъци, обстановката се нормализира
Гръцкият остров Тасос все още е в пламъци, обстановката се нормализира