НОВИНИ

Плевнелиев ще сезира КС за Изборния кодекс

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, свързани с гласуването в чужбина. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 18.05.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

В разпространената позицията на президента се посочва, че с отхвърляне на ветото 43-тото Народно събрание залага на политика на противопоставяне, дори и когато това е за сметка на Конституцията и основни демократични права на гражданите. Според Плевнелиев с гласуването днес депутатите са дали превес на партийните си интереси пред конституционните права на българските граждани.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: В президентската институция наш анализ показва, че имаме много силни съмнения за противоконституционност по отношение на ограничаване права на български граждани в чужбина. Не бива да се прави разлика между това къде са те. Където и да са те по света, те имат пълното право да могат да гласуват удобно, спокойно. Ние, разбира се, ще се отнесем с абсолютно разбиране към Народното събрание, чуваме, че те искат да инициират нова законодателна инициатива, която да може да подобри част от текстовете - с удоволствие. Нищо лично. За мен единственото, което е важно, са правата на гражданите и спазването на Конституцията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чакалня – новият спектакъл аа „Арабеск“
"Чакалня" – новият спектакъл аа „Арабеск“
Шейх Хасина за пръв път в България
Шейх Хасина за пръв път в България