НОВИНИ

Пълна блокада - кои са алтернативните маршрути към Гърция ​

Пълна е блокадата на цялата ни сухопътна граница с Гърция. Преминаването по суша вече е невъзможно, след като в отговор на гръцката блокада, днес българските превозвачи затвориха и последните два гранични пункта - Ивайловград и Златоград.

Александър Марков
от Александър Марков Антон Чавдаров
19:38, 19.02.2016 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

ГКПП "Кулата" остава затворен, съобщи кореспондентът на БНТ Антон Чавдаров. Гръцките фермери не дават индикации, че имат намерение да се оттеглят. Българските превозвачи също няма да отстъпят. От българска страна опашката е около 15 км и е само от тежкотоварни автомобили. От гръцка страна има и леки коли, опашката е около 30 км.

За утре по обед е предвидена среща между българската и гръцката превозваческа асоциация и представители на гръцките фермери и българските шофьори. Ще се обсъждат варианти за решаване на кризата.

;

Според шофьори опашката в Гърция е стигнала до Серес, 30 километра навътре от границата. Километрични, двойни опашки от автомобили стигат и до Сандански.

Българските превозвачи продължават да настояват гърците да вдигнат напълно блокадата и не са склонни на компромиси.

1-2 дена ако не се реши ще стане много зле.

Очаквате ли напрежението да ескалира от това дълго чакане?

Да, най-вече от наша страна, от българска страна.

Прехвърлят топката на българите и казват „Ние ви пускаме", обаче те не пускат от тука. Проблемът е тука, в гърците, не е в българите.

През Македония има ли възможност да се премине?

Никаква възможност. Миналата вечер ходиха наши колеги с бусове и са казали за 3-та държава - не, за българи не.

От вчера доброволци на Българския червен кръст раздават храна и вода на шофьорите, които са блокирани на граничен пункт Кулата-Промахон вече 5-ти ден.

Два автобуса пък извозват хора от гръцка страна до България, за да могат да си купят стоки от първа необходимост.

Превозвачи се заканиха, че за Великден отново ще блокират граничен пункт Кулата, от българска страна. Целта им е туристическият бранш в Гърция да понесе загуби, каквито в момента понася българската икономика.

;

Алтернативните маршрути към Гърция

И шестте гранично-контролно пропускателни пункта към Гърция са напълно блокирани. Кулата, Илинден, Златоград, Ивайловград, Капитан Петко Войвода и Маказа. Гръцките фермери са от едната страна. Нашите недоволни превозвачи - от другата.

Ако все пак имате неотложна работа в Гърция и наистина трябва да влезете или изчаквате на опашка на някое от КПП-тата, можете да заобиколите Кулата през Македония.

Алтернативният маршрут е през Струмица или Дойран до Гевгелия, или обратно към Петрич. Този маршрут, обаче, удължава пътуването със 100 км., или час и трийсет минути отгоре, ако имаме предвид и проверката на българо-македонската граница.

Вторият алтернативен маршрут е откъм турската страна. Можете да влезете в Турция през Свиленград и оттам по път E-85 или Е-87 до пункта Ипсала-Кипи. По този път обаче удължавате пътуването си с около 160 километра, или два часа повече. А напускате ЕС, затова проверката на турската граница ще отнеме повече време.

Така или иначе браншовите транспортни организации предупреждават, че от тази сутрин и Гевгелия, и Ипсала също са затворени от гръцките фермери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната комисия се ангажира с лечението на онкоболните деца
Здравната комисия се ангажира с лечението на онкоболните деца
БНБ знаела състоянието на КТБ още от 2010 година
БНБ знаела състоянието на КТБ още от 2010 година