НОВИНИ

Пълна ревизия на приватизационните сделки от началото на прехода поиска Борисов

Пълна ревизия на всички приватизационни сделки от началото на прехода досега - това поиска премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Министерския съвет. Повод стана изказване на Корнелия Нинова, че именно Борисов е продал Булгартабак. Премиерът коментира и задочно разменените реплики с държавния глава Росен Плевнелиев.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:47, 26.10.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Две теми от последните дни ядосали премиера Бойко Борисов и той реши да ги коментира минути преди началото на заседанието на министрите. Първата е по повод репликите на президента Росен Плевнелиев, че никога не е посочван от някого, за да бъде назначен като министър в първия кабинет Борисов. Коментарът на държавния глава е в отговор на премиера, който в телевизионно интервю заяви,че Росен Плевнелиев и други министри в първия му мандат са били предложени от кръга "Капитал". Премиерът обясни, че с държавният глава винаги е работил добре, нямат неразрешен спор, но казва истината - обърнал се е към КРИБ, начело тогава с Иво Прокопиев и към други съсловни организации, за да назначи подходящи експерти в кабинета си.

Бойко Борисов, министър-председател на РБ
И тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най- подходящите хора и не съм казал, че това е лошо може би кръгът капитал не им харесва като дума, ок, приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме от първа копка на бизнес центъра още като кмет бях правил с него, но гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри са точно такива каквито Реформаторския блок ми е дал за министрите тука на тая маса които са от Реформаторския блок

Премиерът допълни, че многократно е подчертавал добрите политики на президентската институция.

Бойко Борисов, министър-председател на РБ
Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и за да се чувстват толкова обидени така че се надявам така както сме работили много години а и преди това с президента да продължим да работим така и да ревизира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите, не знам какво е гледал или какво са му предали , аз казах една истина която всички вие добре знаете.

Борисов контрира и опасенията, че назначения от един или друг кръг подкопават авторитета му.

Бойко Борисов, министър-председател на РБ
Вече 2 години работите с мен и всеки един вас може да каже дали някой на мен може да ми повлияе или пък аз ня някого да съм се опитвал да влияя, заради друг човек.

А изказване на Корнелия Нинова, че Борисов е продал Булгартабак го провокирало да инициира след изборите масова проверка на всички приватизационни сделки след прехода.

Бойко Борисов - министър-председател на РБ
Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах. Булгартабак не е продаван от мен много ясно искам да им кажа на тези които са им сведени тази опорни точки, Булгартабак нито имаше пари в сметката тогава, това което са ми докладвали, и беше продаден от Агенция за приватизация.

На заседанието си днес кабинетът гласува да бъдат отпуснати 50 милиона лева за коледни надбавки на пенсионерите с пенсии до 300 лева. Те ще получат по 40 лева още в началото на декември. Допълнително 7 милиона лева бяха разпределени и за 11 болници, с които ще се закупи медицинска апаратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът търси пътища сайтовете да са достъпни и за хора с увреждания
Европарламентът търси пътища сайтовете да са достъпни и за хора с увреждания
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дрон или НЛО
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дрон или НЛО