НОВИНИ

Пълна защита от градушки не е възможна, категорични са експерти

След унищожителната градушка, която падна в Панагюрище вчера - няма как да има 100-процентова защита от градушки, категорични са от Изпълнителната агенция за борба с тях. Причината е, че често градоносните облаци влизат в страната ни готови и първата градушка е невъзможно да бъде предотвратена. Освен това териториите, които се защитават с изстрелването на ракети по опасните облаци, не покриват цялата страна. Затова незащитените територии ще се пазят със самолети.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:05, 25.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Силната градушка, която падна вчера в Пангюрище, не е можело да бъде предотвратена, защото последните ракети по облака са изстреляни в района на Пазарджик.

Цветелина Димитрова Изпълнителна агенция "Борба с градушките" МЗХ: Едни облак възстановява след спиране на стрелбата много бързо естествения си ход, в случая така е и в Панагюрище, Пангюрище е извън нашата защитавана територия.

Преди в района на Пангюрище е имало две ракетни площадки, но те вече не функционират.

Никола Белишки, кмет на община Панагюрище: И това, което е като сериозни поражения, е върху овощните насаждения и лозовите.

В момента работят 199 площадки за изстрелване на ракети против градушка. Но много райони остават незащитени.

Цветелина Димитрова Изпълнителна агенция "Борба с градушките" МЗХ: Югозападна България, половината от Северна България и Югоизточна България ще бъдат защитени със самолетен способ, предстои да се направи обществена поръчка за външен изпълнител.

Дори и 100 % от територията на страната ни да бъде защитена, пак няма 100%-ова гаранция за реколтата.

Цветелина Димитрова Изпълнителна агенция "Борба с градушките" МЗХ: Ако в този облак вече има съзададени градови зърна, по никакъв начин няма как никой в света да разбие облака.

Синоптиците предупреждават, че градушки може да има и утре, и в края на следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи - застрашени от присъди в Гърция
Българи - застрашени от присъди в Гърция
Силна буря събори дървета в Пловдив
Силна буря събори дървета в Пловдив