Конкретният текст на Договора между България и Македония беше оповестен вчера. Очаква се той да бъде подписан следващата седмица. Документът беше отлаган дълго в годините, заради редица деликатни въпроси. Идеята се придвижи напред по време на разговорите на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в София. Двамата премиери вече са упълномощени да подпишат споразумението.

В прикачения файл можете да видите пълния текст на Договора за добросъседство между България и Македония!


dogovor.pdf
pdf, 268 KB

В срок най-късно до три месеца от влизането в сила на договора, да се създаде комисия, която да разгледа обективно исторически събития. Двете държави ще провеждат и съвместни чествания на общи исторически събития и личности.

Двете страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Всяка от тях има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата.

Договорът ще бъде подписан в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила.


НС прие декларация, с която подкрепя подписването на Договора с Македония

НС прие декларация, с която подкрепя подписването на Договора с Македония

С пълно единодушие Народното събрание прие декларация, с която подкрепя правителството да подпише договора за с Македония. Голяма част от депутатите о...