НОВИНИ

Пълномасленото мляко е полезно за сърцето

Учени от университета на Копенхаген установиха, че пълномасленото мляко увеличава нивото на "добрия" холестерол в кръвта, който е полезен за сърцето и кръвоносните съдове, съобщи в. "Дейли мейл". Видът на млякото не се отразява върху "лошия" холестерол.

bnt avatar logo
от БТА
09:49, 01.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
Още
пълномасленото мляко полезно сърцето

Високият холестерол се свързва с повишен риск от сърдечносъдови болести и инсулт. Той е особено опасен, защото често остава недиагностициран и нелекуван. "Добрият" холестерол, или липопротеинът с висока плътност, обаче е полезен, защото извежда "лошия" от артериите към черния дроб, където той се разгражда.

Предишно изследване показа също, че пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет. Много хора избягват пълномасленото мляко от грижа за здравето си. То обаче не е с високо съдържание на мазнини. В кравето мляко обикновено те са от 3,7 до 5 процента на 100 мл. Това е нищожно в сравнение със съдържанието на мазнини в сметаната или сиренето.

Учените от университета на Копенхаген са давали на доброволци три седмици по 500 мл мляко дневно, пълномаслено или обезмаслено, и са измервали холестерола им, за да видят как млякото се отразява на липидния им профил. През 2016 г. същият екип установи, че нискомасленото сирене не допринася за намаляване на холестерола или кръвното налягане, нито помага за отслабване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново предупреждение за повишени нива на фини прахови частици в София
Отново предупреждение за повишени нива на фини прахови частици в София
Операция на специализираната прокуратура се провежда в община Септември
Операция на специализираната прокуратура се провежда в община Септември