Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази нощ от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка. Следващото пълно лунно затъмнение ще е чак през 2022 г.

© снимка: БТА / АРХИВ

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце. Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3:34 ч. до 6:51 ч. по Гринуич. През първия час тя постепенно ще бъде "изядена" от ляво. Затъмнението ще е пълно един час от 4:41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

Фазата на пълното лунно затъмнение ще е с около 45 минути по-кратка от тази на голямото затъмнение през юли 2018 г., което ще остане най-продължителното за 21-и век. През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червеникаво-кафява, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. "Това ще е последната възможност за дълго време да наблюдаваме пълно лунно затъмнение" - каза астрономът Брус Бетс. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения. За пълно лунно затъмнение Земята трябва да е точно между Слънцето и Луната.

Супер кървава вълча Луна ще наблюдаваме тази нощ

Супер кървава вълча Луна ще наблюдаваме тази нощ

Супер кървава вълча Луна - това явление ще зарадва любителите на небесните тела тази нощ. Всъщност става дума за лунно затъмнение.