НОВИНИ

ГЕРБ и Обединени патриоти изслушаха Кирил Ананиев за исканата оставка на Плочев

Парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти изслушаха здравния министър Кирил Ананиев по казуса с исканата оставка на шефа на Здравната каса професор Камен Плочев. От ГЕРБ заявиха, че не е от компетентността на парламентарната група да реши дали да бъде свалено политическото доверие от Камен Плочев.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:05, 20.02.2018
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Около час поотделно ГЕРБ и Обединени патриоти разговаряха със здравния министър Ананиев за мотивите да поиска оставката на Камен Плочев. Той я поиска, след като Камен Плочев изпрати писмо до парламента, в което настоява за актуализация на бюджета на касата без това искане да бъде съгласувано със здравното министерство, с надзорния съвет на касата и с правителството. Днес след срещата от ГЕРБ потвърдиха, че Плочев е изпратил две различни писма с два различни текста. Едното до парламента, в което настоява за актуализация на бюджета с над 140 млн. лв. Другото писмо с различен текст до здравния министър Кирил Ананиев, в което става дума за 18 млн. лв, свързани с лечение на българи в чужбина извън лимитите. След срещата с Кирил Ананиев от ГЕРБ заявиха, че не е от компетентността на партията да свалят политическото си доверие от Камен Плочев. Вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в срещата на Обединените патриоти, със здравния министър заяви, че според него има основание да се иска оставката на Камен Плочев, но този въпрос не е актуален, според него, тъй като предстоят още изслушвания, след които ще стане ясно как ще се действа оттук нататък.

Самият здравен министър днес беше лаконичен и избягваше коментарите пред медиите.

;
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ - Действително има административен проблем, но това не е от компетентността на ПГ, за да говорим дали сваляме политическото доверие или не сваляме политическото доверие. Има надзорен съвет, който трябва да предприеме съответните действия, да изследва всичко това, което е като процедури - дали са спазени всички законови изисквания. В политиката и когато има съответните нормативни изисквания, не можем да слагаме политическите решения пред закона. Има законов ред, по който може да се стартира прекратяване на мандата на шефа на НЗОК, ние сме ПГ, която се съобразява със законодателството и спазваме принципно тези изисквания. От тази гледна точка парламентарната група не е в състояние да поиска неговата оставка.
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Законът за здравното осигуряване - там е казано кога се иска оставка и как става това.
Валери Симеонов - вицепремиер - Според мен има основание. Не само за това. По-скоро от моя гледна точка за една голяма мудност в и нерешаване на проблемите в здравната каса.

ПГ на ГЕРБ кани следващият вторник проф.Камен Плочев да бъде изслушан пред депутатите в парламента, а още утре той ще бъде изслушан пред парламентарната здравната комисия. Самият той смята, че няма основание да подава оставка.

;
Проф. Камен Плочев - управител на НЗОК : Аз съм внесъл писмо не да стартираме процедура по промяна в бюджета, а да седнем и да обсъдим как чрез бюджета можем да поправим този дефицит, който мене ме смущава, който всяка година расте. Трябва да намерим начин да работим, защото проблемите трябва да се решават. сега аз не знам какво ще реши парламента .Разберете проблема не е дали аз ще си отида или ще остана. Проблема остава, проблема с тия 200 милиона, с тези огромни заеми, които получаваме. Човек си подава оставка, когато е направил нещо лошо, когато е виновен, когато трябва да си плати затуй че не си върши работата или пък че прави неща, които не са му работа - аз не съм направил нито едното, нито другото.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването
Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването
От Столична община унифицират летните градини в София
От Столична община унифицират летните градини в София