Отбелязваме 134 години от Съединението на България. По традиция кулминацията на тържествата е в Пловдив - градът, център на историческите събития, и който се лишава от своя статут на столица, в името на Обединението на България.

Символите и героите на Съединението са обект на почит и признателност тук в Пловдив през целия ден. Най-посещаваните места са онези, които са пряко свързани със събитията от 1885 г. - храмът „Св Богородица", където отслужи молебен пловдивският митрополит Николай, паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Николов. Но историческата епоха оживява най-колоритно с възстановката на събитията от 1885 година. За знамето на Съединистите и за желанието да показваш история по най-впечатляващ начин.

Събитията от 6-и септември 1885 година бяха пресъздадени тази вечер на площад „Централен" в Пловдив. Пред стотиците зрители членовете на комитет „Родолюбие" арестуваха генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и го отведоха в Голямо Конаре.

Сава Куфаров - комитет "Родолюбие": За всички българи е от изключително значение този акт, самостоятелен, български, въпреки несъгласието на Великите сили.
Цвятко Луджев: Последните две години работя в чужбина, но така съчетавам работите, че на 3 март и 6 септември задължително да съм тук и да присъствам на тези събития, изключително важни са за мен.

Във възстановката беше развято и копие на знамето на Голямоконарската чета. Днес оригиналът се съхранява в Пловдивския исторически музей при специални условия и охрана. За историята на реликвата са запазени свидетелства от Петър Шилев - един от основните дейци на Съединението.

Стефан Шивачев, директор на Регионален исторически музей - Пловдив: Който разказва, че на Преображение 1885 година, 6 август, се ражда идеята за това знаме.

Върху знамето, ушито от Недялка Шилева е изрисуван и лъв, който е дело на художника-революционер Георги Данчов - Зографина. През 1958 година светинята постъпва във фонда на музея, но няма свидетелства от кого е предоставена.

Видин Сукарев, уредник в Регионален исторически музей - Пловдив:За съжаление в ония години не са били много старателни колегите, но то си има обективни причини.

Причината е, че Съединението не е било приоритет в историческите изследвания тогава.

Пред паметника на скулптура Величко Минеков предстои и кулминацията на честванията - тържествената заря-проверка. По време на военния ритуал слово ще произнесе президентът Румен Радев.