НОВИНИ

ЕК пожела успех на Пловдив и Матера - европейските столици на културата за 2019

От 1 януари 2019 г. в продължение на една година Пловдив (България) и Матера (Италия) ще носят званието „Европейска столица на културата“, съобщиха днес от Европейската комисия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:33, 03.01.2019
Чете се за: 02:03 мин.
Още
пожела успех пловдив матера европейските столици културата 2019

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви:

„Програмите за Пловдив и Матера показват как тези градове виждат своето бъдеще и бъдещето на Европа, като същевременно честват своето изключително многовековно наследство.
Инициативата „Европейска столица на културата“ обединява хората и акцентира върху ролята на културата за изграждането на европейска идентичност. Двата града ще помогнат да се осигури дългосрочно въздействие на миналогодишната успешна инициатива „Европейска година на културното наследство“ , която показа как културата може да преобрази нашите градове и региони. Желая на Пловдив и Матера много успех през следващата година.“

Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. С пълна програма под надслов „Заедно“ 2019 година ще донесе нови възможности за региона и международна видимост за града. Над 300 проекта бяха организирани в Пловдив, в южния централен регион на България, както и във Варна, София и Велико Търново, включително фестивали и проекти на местно равнище около теми, свързани с характерните особености на Пловдив, неговата история, културно наследство, както и с предизвикателствата, пред които е изправен градът.

Посетителите на града ще могат да избират измежду множество събития - от различни изложби, чрез които могат да се запознаят с кирилицата, до съвместни театрални продукции с други страни от Западните Балкани и ромските и турските общности.

Тържествата по откриването ще се проведат от 11 до 13 януари и ще включват редица събития на открито и на закрито - в това число музикално и танцово представление и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония на 12 януари.

;;

Инициативата „Европейска столица на културата“ е поставена през 1985 г Мелина Меркури — тогавашния гръцки министър на културата. Междувременно тя се превърна в една от най-ярките културни инициативи в Европа. Градовете се подбират въз основа на културна програма, която трябва да има силен европейски аспект, да стимулира участието и активната ангажираност на жителите на въпросния град и да допринася за дългосрочното развитие на града и на съответния регион.

Званието „Европейска столица на културата“ представлява и отлична възможност за градовете да променят своя имидж, да бъдат забелязани на световната карта, да привлекат повече туристи и да преосмислят своето развитие през призмата на културата. Това звание има дългосрочно въздействие не само в културно, но и в социално и икономическо отношение както за града, така и за региона, в който се намира той.

През 2018 г. Валета в Малта и Леуварден в Нидерландия бяха Европейски столици на културата. След Пловдив и Матера през 2019 г. следващите „Европейска столица на културата“ ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 г., Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) през 2021 г., Еш (Люксембург) и Каунас (Литва) през 2022 г. и Веспрем в Унгария (препоръчан) през 2023 г.

;;

Програмата за Матера беше организирана под надслов „Отворено бъдеще“, като в центъра ѝ ще бъдат социалното и културното приобщаване и съвместните иновации. По-важните събития включват „Ars Excavandi“ - съвременен поглед върху историята и културата на подземната архитектура, „Ренесансът: нов прочит“ — пътешествие през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и „Поезия на числата“ — изложба, посветена на централната роля на математика в работата на хората на изкуството през вековете.

Също така Матера ще организира първото открито представление на операта „Селска чест“ в сътрудничество с театър „ Сан Карло“, както и 27 проекта, разработени с местните творчески общности и с партньори от Европа. Тържествата по откриването ще се проведат на 19 и 20 януари и ще включват участие на 2 000 музиканти от всички села в региона на Базиликата и много други части на Европа. Комисар Наврачич ще присъства на официалната церемония на 19 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Плевен посрещнаха 36-ия български контингент от Афганистан
В Плевен посрещнаха 36-ия български контингент от Афганистан
Данъчната кампания на НАП започва на 10 януари
Данъчната кампания на НАП започва на 10 януари