Пловдив отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи от депортацията в нацистките лагери през Втората световна война. По традиция възпоменателната церемония се състоя на паметника на благодарността, който е единствен по рода си у нас. Стотици присъстващи положиха венци и цветя в знак на признателност към българския народ.

Пловдив

48 хиляди български евреи са спасени от концлагерите на смъртта преди 75 години. От тях над 800 са жителите на Пловдив. Всяка година десетки свидетели на събитията идват на паметника, за да изкажат своята благодарност – към българския народ спрял депортацията. Една от тях е Ивет Анави.

Ивет Анави: "Те са топли спомени, но тъжни. Много тъжни. Снощи плаках. Беше нещо страшно. Нямахме право да излизаме. Но ето, станах 99-годишна и слънцето грее. И то българско, топло, хубаво слънце."

Спомените на пловдивските евреи за онова време са още живи.

Бени Гутман: "На 2-3 години бях, когато майка ми, аз нямам спомен личен, но каза, че много съм плакал с брат ми, защото събираха всички майки трябваше да се явим тук в еврейското училище и да ни откарат с вагони в Аушвиц."

Посланикът на Израел у нас Негово превъзходителство Ирит Лилиан заяви в словото си, че израелската държава е изключително благодарна на българския народ и Православната църква.

Негово превъзходителство Ирит Лилиан – посланик на Израел в България: "Ние никога не бива да забравяме, че спасителите на евреите бяха хора, които направиха своя избор и не останаха безразлични – избирайки да дадат на съгражданите си най-големият подарък за едно човешко същество – неговия живот."

Присъстващите посетиха Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан. Двамата духовници също са се противопоставили на депортацията на хилядите български евреи.