НОВИНИ

„Пловдив по пътя към модерния свят“

Как е изглеждал Пловдив от 1878 година до втората половина на 20-и век представя Историческият музей в града под тепетата в Деня на Съединението - 6 септември. Експозицията включва експонати от най-стария хладилник и пералня до първите пишещи машини, радиоапарат и телефон. Изложбата носи заглавието „Пловдив по пътя към модерния свят“ и утре може да бъде видяна безплатно.

bnt avatar logo
от Златка Далчева
17:05, 05.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

С повече от 200 оригинални експоната Историческият музей показва новите градоустройствени решения, водоснабдяването, електрификацията и развитието на индустрията, довели до промени в социалния живот на пловдивчани в годините след Освобождението.

Стефан Шивачев - директор на Исторически музей - Пловдив
"Тази индустрия наред с положителното е имала и много тежки последици за Пловдив. Има една фабрика Изида, която между 1904 и 1932 г. изяжда буквално голяма част от пловдивските тепета и от тези огромни каменни маси са създадени паветата, с които са павирани улиците на само на Пловдив, но и на София и други български градове."

През 1891 година в града се прокарва първият водопровод, който в началото бил свързан с няколко квартални чешми.

Стефан Шивачев - директор на Историческия музей в Пловдив
"Пловдивската община, за да се направи този водопровод взима един заем от 1 милион лева, при положение че бюджетът на общината е бил 200 000 лева. Всяка една година се правят допълнителни чешми, като седем осем години след създаването на водопровода започва захранването на най-богатите къщи."

Посетителите могат да видят и най-старата ръчна пералня, която навлиза в домакинството, да проследят развитието на комуникациите, фотографската, радио и телевизионна техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакваме Вашите въпроси към кмета на Пловдив Иван Тотев
Очакваме Вашите въпроси към кмета на Пловдив Иван Тотев
​Цените на петрола скочиха с 3% след сделка между Русия и Саудитска Арабия
​Цените на петрола скочиха с 3% след сделка между Русия и Саудитска Арабия