Тази вечер Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата на следващите градове-домакини - Риека в Хърватия и Голуей в Ирландия. Символичната церемония залага на музикална програма, подготвена от Държавната опера в Пловдив. Закриващото събитие проведе в Градския дом на културата "Борис Христов".

За церемонията тази вечер акцент в музикалната програма бяха четирите годишни времена на Вивалди. Избрани са, за да обобщят символично всичко случило в четирите платформи на Европейската столица на културата - сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране.

Диан Чобанов - музикален директор на Държавна опера - Пловдив: Годишните времена от Вивалди, които ще бъдат една музикална платформа, по която ще се направи една ретроспекция на събитията случили се пролетта, лятото, есента и зимата на 2019 г.

Ефектната мултимедия показа картини от Пловдивските събития през изминалите 365 дни.

Петко Танчев - визуални ефекти: Това са повече от 300 проекта, които трябва да бъдат представени по време на церемонията.

Организаторите определиха заключителната церемония като насочена към пловдивдивчани и пловдивските творци.

Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондация "Пловдив 2019": Това е семейно събиране на края на годината, за да отбележим проекта, не за да го затваряме завинаги.

Близо 11 месеца продължи проверката на прокуратурата за похарчените над два милиона и половина лева за церемонията на 25-метровата кула-сцена. Образувано е и досъдебно производство за злоупотреби. От фондацията обещават пълен финансов отчет на годината.

Светлана Куюмджиева - артистичен директор на фондация "Пловдив 2019": Предстои мониторинговия ни отчет, който към март 2020 г представен с ефекта икономически и не само и общностния от Европейската столица на културата. Предстои репортът ни пред Европейската комисия т.е. тепърва ще се отчитаме и финансово и като съдържание, и като ефект.

Събитията вече ще завладеят Риека и Голуей - следващите европейски столици на културата.