Това сочи независимо изследване на неправителствената организация „Еър бг.“ Тя разполага с повече от 900 измервателни станции, които са поставени по фасади на сгради, прозорците и терасите на хората. На базата на тези тревожни данни доброволците, които стоят зад проекта, призоваха институциите за спешни мерки за овладяване на опасността от мръсния въздух, която разболява ежедневно и отнема човешки животи.

Пловдив Русе Видин

За времето на тази пресконференция поне един човек ще е загинал от мръсен въздух. С това изречение, което хваща за гърлото, започва годишният отчет на Air bg за замърсяването на въздуха.

„Градовете-герои“ в кавички за нас - това са Пловдив, Русе и Видин. Пловдив и миналата година беше с отчайващи данни, тази година данните ни от Русе и от Видин особено показват в десетки пъти над допустимите норми замърсяване."

София, като най-многолюдния български град, също отчита замърсяване над нормите. По-малко е от миналата година, но това е заради благоприятните атмосферни условия - повече дъждове и вятър и не толкова студени дни, които са спестили от отопление на въглища.

По данни на Световната здравна организация 15 000 българи годишно загиват от болести, пряко свързани с мръсен въздух.

Д-р Александър Симидчиев: Замърсяването прониква и по-дълбоко в нашият организъм и уврежда и сърдечно съдовата система - около една четвърт от смъртните случаи от инфаркт и една четвърт от инсулт се дължат на въздушното замърсяване.
Air bg ще бъдат във Viber със стикери, които са дишащи стикери и чат, който ще бъде свързан към тяхната платформа. Ние ще използваме тези инструменти с целта хората да разбират повече за качеството на въздуха около тях.

Във всеки един момент, където и да се намират, потребителите ще могат да получат информация за нивото на фини прахови частици. Така от организацията се надяват да се постигне обществен натиск над институциите, за да се вземат мерки.