НОВИНИ

Пловдив се налага като индустриалната столица на България

Пловдив все по-упорито се налага като индустриалната столица на България. Изводът е на икономистите и анализаторите от Индъстри уоч. Само в икономическа зона „Тракия" всяка година се инвестират между 70 и 130 млн. евро от чуждестранни и български компании, а през новата 2017-а година ще бъдат необходими над 5000 нови служители за предприятията в региона.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:19, 02.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Като наистина знакова от гледна точка на инвестициите определят 2016-а, анализатори, предприемачи и общински служители. Тъкмо заради това от община Пловдив се похвали с едни от най-ниските стойности на безработицата в страната - едва 3,8%. Най-голям е броят на капиталовите вложения в сферата на комуникациите и IT бранша. През 2016-а година присъствието на този вид дейност в Пловдив е нараснало с 20%, а броят на наетите вече надхвърля 5000. Нови над 1000 инженерни кадри ще трябват и за предприятията в района на икономическа зона „Тракия". През 2017-а там ще бъдат обявени и още близо 4000 позиции за среден и нискоквалифициран персонал. През изтеклата година в индустриалната зона отвориха няколко нови предприятия. На финалната права са преговорите с белгийска компания в областта на модата, която ще инвестира в района на Раковски и фирми, които искат да работят в община Марица. Според икономистите Пловдив се очертава като твърдо логистично ядро. Стратегическото географско положение, както и наличната инфраструктура, дават увереност на инвеститорите да изберат точно този регион. Още за инвестициите през 2016-а чуйте от инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия - икономическа зона".

инж. Пламен Панчев, председател на клъстер „Тракия - икономическа зона"
Повече от 100 млн. евро са инвестирани през тази година. Като тук не влизат средствата, които са инвестирани в оборудване на вече изградени заводи, тъй като това също се случва с добри темпове. Има сериозен ръст на заплащането. Има и заявки за още по-добро заплащане, но всичко това е един общ процес. Ако ние имаме по-добре подготвени кадри, те със сигурност ще получават и по-високо възнаграждение.

Прогнозите са, че през следващите 10 години само в икономическа зона Тракия ще бъдат вложени над 1 милиард евро и разкрити над 30 000 работни места. От бизнеса обаче се оплакват от сериозна липса на добре обучените кадри и призовават професионалното образование у нас да бъде подкрепяно и насърчавано. Сега огромните дефицити са в сферата на текстила, мехатрониката и автомобилния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Джерман протестираха срещу изграждане на депо за битови отпадъци
Жители на Джерман протестираха срещу изграждане на депо за битови отпадъци
Интензивен трафик в област Благоевград
Интензивен трафик в област Благоевград