НОВИНИ

Пловдив се подготвя за Европейска столица на културата

2019-а е годината, в която за първи път български град ще е Европейска столица на културата. Пловдив, който спечели съревнованието преди 4 години, днес се подготвя за големия откриващ уикенд - от 11 до 13 януари. Цялостната готовност на града за домакинството е и обект на дискусии в артистичните среди.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
18:05, 02.01.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
пловдив подготвя европейска столица културата

Пловдив все по-често попада във фокуса на световните медии. Американската телевизия CNNTravel постави града сред 19-те места, които препоръчва за посещение през 2019-а, като посочва историческите и съвременните привлекателни моменти. Над 50 публикации в престижни медии също посочиха Пловдив като дестинация за културен туризъм, като несъмнено основна причина за този интерес е програмата Европейска столица на културата. Всеки ден нараства с по няколко метра кулата, която ще бъде център на мегасцената за откриващия спектакъл „Ние сме всички цветове". Кулата ще достигне 30 метра.Тя ще бъде на няколко нива, на които ще се реализира спектакълът с участието на изявени артисти и над 1000 доброволци. Визуален достъп от всички посоки целят организаторите, така че възможно най-много хора да съпреживеят ефектното шоу. Това ще бъде само началото на една година с голям културен размах, но и немалко съмнения.

Домакинството на програмата Европейска столица на културата донесе безспорни ползи за града и страната.

Стефан Стоянов, заместник-кмет и член на УС на Фондация „Пловдив 2019": Спечелването на титлата много помогна да смени в положителна посока имиджа си като град за туризъм, като град за култура, като град за инвестиции.

Водещите проекти, свързани със своеобразието на града, обаче останаха на заден план - критикуват артисти и общественици.

Емил Миразчиев, директор на Сдружение „Изкуство днес": Тук е вече тънкият момент, ние може да казваме, че има 300 или 3000 събития, но тези събития трябва да имат някакъв контекст, трябва да имат смисленост.

Гражданската енергия за спасяването на кино Космос, артистични намеси на остров Адата, приобщаване на етнически смесени квартали като Столипиново, съживяването на Тютюневия град - това бяха проектите, които най-силно впечатлиха журито, избрало Пловдив през септември 2014 г. Бавното изпълнение на някои от тях се дължи и на труден диалог със собственици и със забавянето на градоустройствените проекти.

Емил Миразчиев, директор на Сдружение „Изкуство днес": Имаме някаква начална точка, почват да се строят, но това за мен е закъснял процес, който ще изиграе роля върху недоброто качество на продукта, който ще се показва.

Незавършените обекти от културната инфраструктура вече очертават проблеми за някои от големите фестивали в града. Единственият завършен обект е ремонтираният тютюнев склад, в чиито пространства ще са някои от изложбите.

Стефан Стоянов, заместник-кмет и член на УС на Фондация „Пловдив 2019": Нека да дадем шанс на програмата тепърва да се разгърне, тепърва 2019 ще се случват най-важните неща, имаме над 350 събития, тепърва ще довършваме някои от инфраструктурните проекти, тук не се гоним с времето, а искаме за създадем устойчиви модели.

В програмата през тази година участват и големите културни организации в Пловдив. Откриващият спектакъл на 12 януари ще е на доста нехарактерно място за културно събитие - на централния пловдивски булевард „Цар Борис III Обединител". Това създава и известни неудобства, които бяха по-видими в последните дни на миналата година. Сега трафикът остава натоварен, но без големи задръствания. Ще видим дали ще остане така и следващата седмица, когато приключва удължената ученическа ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЗК пак спира производството по сделката между Инерком и ЧЕЗ
КЗК пак спира производството по сделката между "Инерком" и ЧЕЗ
Без винетка по Северната скоростна тангента в София
Без винетка по Северната скоростна тангента в София