Жителите на Пловдив нарастват по-бързо отколкото тези в столицата. Голяма част от новодошлите са млади хора от съседните общини, а и раждаемостта е сред високите в страната. От местната власт се надяват на законодателни промени, които да задължат обитателите на града да се регистрират официално в него. Така техните данъци ще подпомагат развитието на Пловдив.

За изтеклата година Пловдив е нараснал официално с около 2 500 души, а София - с 3 600, сочат данните на социолозите.

Николай Близнаков, социолог: Тук имаме прираст от 6-7 промила, а в София 3 промила, т.е. Пловдив в момента е на първо място в страната като град, който привлича както нови жители, така и град с "добра раждаемост".
Георги Стоев, икономист: Има ръст на работните места, номинален ръст, той самият град демографски расте по-бързо от столицата.

Голяма част от новите жители на града са хора на възраст между 20 и 30 години. Те идват като студенти и остават.

Жан Тодоров, студент: Тука има доста перспектива за младите.
Мария, студент: Със сигурност няма да се върна в Ямбол.

Адресно регистрираните жители на Пловдив за 2019-та година са близо 384 400. Реално обаче в града живеят много повече хора.

Ангелина Топчиева, секретар на Община Пловдив: Те работят, учат, пътуват тук, но те не са регистрирани нито по постоянен, нито по настоящ адрес и това затруднява както инфраструктурата, така и трафика, образованието, детските градини, здравеопазването.

За да се спре практиката - живеем в Пловдив, а плащаме данъци другаде. От общината предлагат задължителна регистрация след определен период от време - по примера на Германия.

Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата

Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата

Тази вечер Пловдив предаде титлата Европейска столица на културата на следващите градове-домакини - Риека в Хърватия и Голуей в Ирландия. Символичнат...