Пловдив изпраща 2017-а година като градът с най-бързо развиваща се икономика. Под тепетата бяха завършени няколко големи инфраструктурни обекта, други обаче продължават да създават неудобства на гражданите. Това, което постигаме като общност в исторически план е резултат от ежедневните успехи на всеки човек и всяко българско семейство. С какво настроение очакват настъпването на новата година в Пловдив вижте в прякото включване на Мариела Хубинова.

Пловдив

В края на всяка година правим равносметка на постигнатото. И претегляйки на везните доброто и лошото, и ако доброто е било повече с чувство на удовлетвореност може да минем в следващата година. Щастливи от своето решение, взето преди пет години са и Мариана и Димитър Цоневи от Пловдив. Тогава те стават приемни родители на малката Аля, а малко по-късно идва и решението да я осиновят.


Да намериш истинско семейство

Когато Александра или Аля, както я наричат всички, идва при своите приемни родители Мариана и Димитър е едва на годинка и половина.

Мариана Цонева: "След 2014 г. от края на август вече е наше дете. Осиновихме я и стана Цонева."
Александра Цонева: "Аз съм Александра Цонева на 6 години и 10 месеца."

С появата на Аля дъщерите на Мариана и Митко стават три.

Ива Цонева: "Ние сме един отбор - където е едната, там е и другата. Обичаме да играем в парка. Когато не сме в парка, играем вкъщи."

Малкото момиченце сега е радостта на семейството.

Мариана Цонева: "Когато тя влезе в дома ни, влезе една огромна любов при нас, едно голямо сърце."
Димитър Цонев: "Къщата отново се изпълни с детски смях, настроение."

Аля знае кои са биологичните ѝ родители, а на празниците всички се събират заедно.

Мариана Цонева: "Заедно празнуваме рождения ѝ ден, тя има още една сестричка, две братчета."
Аля: "Моята майка е мама Вера и се превърнах на мама Мими сърцето."
Мариана Цонева: "Щастливи сме, ние сме едно щастливо семейство."

Семейство Цоневи се надяват повече хора да поемат по техния път.

Мариана Цонева: "Нека бъдат решителни, защото това е най-прекрасното нещо да дадеш шанс на едно дете, което е създадено да бъде светлина на света."

Семейство Цоневи вече се готви да посрещне Нова година.


Иконопис в Мъглижкия манастир събира заедно светите братя Кирил и Методий и свети Патрик

За любопитните към детайли от българската история ние предлагаме поглед към мъжлижкия манастир "Свети Николай", за който преданието разказва, че е основан от цар Калоян. И днес храмът е сред най-посещаваните в страната, а в църквата му се пази уникална стенопис.

Според легендата първата лепта за изграждането на Мъглижкия манастир дал лично цар Калоян в чест на победата му над кръстоносците.

Отец Йоан: "Мъглиж именно се казва, защото мъглите са доста и помагат на цар Калоян в тази битка. Преданието разказва за много пожари, които се случват тука."

След всеки пожар обаче манастирът бил възстановяван отново. Днес една от най-големите забележителности тук е стенопис от началото на миналия век, на който се изобразени заедно светите братя Кирил и Методий и католическият покровител на Ирландия свети Патрик. Ктитор на изображението е ирландският лорд Пиърс О Махони, който идва в България след потушаването на Илинденско-Преображенското въстание, за да изгради сиропиталище за бегълците сираци. О Махони осиновява десетки български деца и се грижи за образованието им. Повечето стават лекари, учители и адвокати и се включват в борбите ни за национално обединение. Наскоро в манастира отвори врати стая музей на Васил Левски. Докато тук е бил игумен поп Харитон, Дяконът често идвал и дори служил заедно с него.

Росен Бакалов, председател на Сдружението "Творец": "Нощувал е тук и се е измъквал, в случай, че трябва да се скрие, през този таен изход, който сега е зазидан."

Местен майстор на старинни оръжия е изработил репликите на камата и кръста.

Росен Бакалов, председател на Сдружението "Творец": "Камата и кръстът са реплики на тези, които е притежавал Дякона, а пистолетът е истински, обезопасен и е същият модел като на Дякона – австрийски Гасер".

Музеят на Левски е създаден със средства от благотворителни продажби на картини от местното занаятчийско сдружение.

Още интересни факти за манастира "Свети Николай" и за това как се посреща Нова Година в района на Мъглиж гледайте в празничната ни програма тази вечер от 21.50 часа в предаването "Пътувай с БНТ 2".

А за тези, които са избрали да стъпят в първите часове на 2018-а на открито – на площад Стефан Стамболов е центърът на празнината програма в Пловдив. В 22:00 часа на сцената излизат група P.I.F., веднага след тях фюжън формацията "Банда дел Падре" още повече нагорещява страстите, а в минути преди 12 символът на Пловдив ансамбъл "Тракия" ще изпълни кръшни тракийски хора.

След словото на президента празникът продължава със най-доброто от Стефан Вълдобрев и "Oбичайните заподозрени". Тази година няма да има извънредни автобуси на градския транспорт, а мерките за сигурност за засилени. Зрителите ще гледат своите любими изпълнители зад тези предпазни ограждения.

Иконопис в Мъглижкия манастир събира заедно православни и католически светци

Иконопис в Мъглижкия манастир събира заедно православни и католически светци

Предание разказва, че Мъглижкият манастир "Свети Николай" е основан от цар Калоян. И днес храмът е сред най-посещаваните в страната, а в църквата му с...