НОВИНИ

Пловдив запазва паралелките си по хореография

Хореография ще се изучава само в професионалните танцувални училища. Новите разпоредби отнемат правото на 21 училища в България да предлагат часове по това изкуство. Това предизвика недоволството на директори, които се заканиха да протестират. В Пловдив, обаче, намериха начин промените да не засегнат нито едно училище.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
09:12, 19.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Валентина завършва 12 клас в училище „Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Тя и съучениците ѝ са едни от последните, които учат хореография в профилирана паралелка. Гимназията ще е единствената в Пловдивска област, която ще предложи професия „танцьор народни танци". Така няма да попаднат под ударите на новия закон и запазват хореографията.

Валентина Ликова - 12 клас: "Българският народен танц първо доставя удоволствие, смятам, че абсолютно всеки мисли така, който се занимава".

С професионално образование ще завършат децата, които сега ще се запишат в училището с кандидатстване след 7 клас. Според ръководството, така те се приравняват с националните гимназии към Министерството на културата.

Таня Николова - директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий": "Това е едно от предимствата на професията, че вече ще имат професионална квалификация, ще могат веднага да започнат да работят".

В Пловдив и в пловдивска област няма друго училище, което предлага тази професия, която ние имаме право да я предложим.

Нели Карабахчиева - преподавател в СУ „Св. Св. Кирил и Методий": "Това, което трябва те го знаят вече, остава само желанието и стремежа им да се усъвършенстват, да работят върху себе си, да бъдат добри специалисти в областта си, да бъдат добри педагози след време".

В училище „Любен Каравелов" в Пловдив народните танци се изучават до 7 клас. Часовете се запазват без да има конкуренция с другата гимназия.

Славка Щерева - директор на СУ „Любен Каравелов": "Те ще останат, разбира се, при нас тези паралелки, тъй като по проектонаредбата за финансиране се предвижда деление на групи, закона не забранява да се избират избираеми часове по хореография".

Ръководствата на двете гимназии нямат притеснения, свързани с финансирането. В училище „Любен Каравелов" дори очакват да има достатъчно средства за индивидуални часове по вокал и музикални инструменти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите Изборът на публиката за 2017 г. (ГАЛЕРИЯ)
Връчиха наградите "Изборът на публиката" за 2017 г. (ГАЛЕРИЯ)
Разплита ли се истината около масовия убиец в Рейна?
Разплита ли се истината около масовия убиец в "Рейна"?